Yaşam

Sosyal Yardım İnceleme Görevlisi Ne İş Yapar?

Sosyal Yardım İnceleme Görevlisi Ne İş Yapar? – Son yıllarda yaşanılan küresel ekonomik sorunlar nedeniyle maddi açıdan zor durumda olan ailelere devlet yardımları yapılmaktadır. Bu yardımların yapılmasında ise belli başlı kriterlerin taşınıyor olması gerekir. Aksi takdirde yapılacak nakdi yardımlardan faydalanmanız mümkün değildir. Yardımın yapılmasında en önemli husus ise sosyal yardım inceleme görevlisi ve çalışanlarına düşmektedir. Bu sebeple yardım başvurusu yapan kişiler sosyal yardım inceleme görevlisinin ne iş yaptığını, hangi konular üzerinde durduğunu merak etmektedir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olarak iller Valilikler ve ilçelerde ise Kaymakamlıklar bünyesinde kurulan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları bulunmaktadır. Bu vakıfların görevi ise ihtiyacı olan vatandaşlara nakdi yardımların yapılmasıdır. Bu anlamda yapılan başvuru ile atılan adımlar neticesinde hak sahibi olan kişilere farklı yardım kalemleri yapılabilmektedir.

Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sosyal Yardım Vakıflarına başvurular fiziken yapılabildiği gibi e-devlet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Geçtiğimiz dönemlerde ihtiyaca binaen başvurular telefonla hatta whatshapp üzerinden de alınmaktaydı. Ancak güncel olarak yapılan yardım başvuruları e-devlet üzerinden TC kimlik numaranız ve şifreniz ile birlikte gerçekleştirilmektedir.

Sosyal Yardım İnceleme Görevlisi Ne İş Yapar?

Yapılan yardım başvurusu sonrası kişinin yaşadığı hane, hanenin durumu, hanede yaşayanların gelirleri, üzerine mal varlıklarının olup olmadığı, taşıt sahibi olup olmadığı gibi durumlar başlıca incelemeye alınmaktadır. Bu aşamada üzerine ekim yapılacak arazisi olan kişilerin yıllık gelirleri ve diğer durumlar Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün hesaplamaları ile belirlenmektedir. Böylelikle yardım başvurusu yapan kişilerin mal varlığı, gelir ve giderlerinin incelenmesi ve rapor hazırlanması Sosyal yardım inceleme görevlisi tarafından yapılmaktadır.

Sosyal Yardım İnceleme Görevlisi Nasıl Olunur?

Sosyal Yardım İnceleme Görevlisi olabilmeniz için sosyoloji, Psikoloji, İletişim, Sosyal Hizmetler, Halkla İlişkiler gibi dört yıllık fakülte bölümlerinden mezun olunması gerekir. KPSS ile birlikte puan sınırlaması ile kazanan adaylar alım esnasında vakıflara başvuru yapmaktadır. Başvuru neticesinde Mütevelli Heyeti Başkanı olarak Kaymakam alınacak kişide yetkilidir. Bununla birlikte Sosyal inceleme görevlileri sözleşmeli personel olarak istihdam edilmektedirler.

Yapılan inceleme sonrası kişinin başvuru dosyası, kendisine ait bilgilerini içeren SGK kaydı gibi bilgiler ile raporlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Mütevelli Heyetine sunulmaktadır. Mütevelli Heyetinin Başkanı İllerde Vali Yardımcısı ilçelerde ise Kaymakamlardır. Heyet söz konusu başvuruyu inceledikten sonra kişinin yardıma muhtaç olduğuna karar vermesi halinde başvuru koşullarına uygun şartlarda belli tutarlarda yardımlar bir kez, üç ayda bir ve aylık olarak düzenli olarak verilebilmektedir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olarak yapılan yardımlar alınan kararlar gereği SYD Vakıflarına yansımadan bakanlıkça da yapılabilmektedir. Başvuru şartları ile birlikte sisteme bağlı olarak Bakanlığın yaptığı bu yardım kararları ile SYD Vakıflarındaki alınan yardım kararı neticesi başvuru sahibine SMS ile bildirilmektedir. Bu bilgi dahilinde yardımı almaya hak kazanan kişi kendisine belirtilen bilgi sürecinde PTT şubelerinden yapılan yardımı alabilmektedir.

Kimler Sosyal Yardımlardan Faydalanabilir?

Devlet yardıma muhtaç olan vatandaşlara nakdi yardım yaparken belli başlı şartların oluşması gerekmektedir. Bunlar;

  • Hane gelirinin muhtaçlık sınırı altında olması
  • Kişinin üzerine mal varlığının bulunmaması
  • Tarım arazisi olanların ekim ile yıllık gelirlerinin hesaplanması
  • Kişinin üzerinde ve hane halkında SGK kaydının olup olmadığı

Hususlarıdır. Muhtaçlık sınırı her yıl Asgari ücret tutarı üzerinden hesaplanarak bulunmaktadır. Asgari ücretin üçte bir oranı burada sınırı teşkil eder. Hane içerisinde kişilerin toplam gelirleri ve hane sayısına bölümü ile birlikte aylık gelir tutarları muhtaçlık sınırı altında olan kişilerin yardım başvurusu böylelikle kabul edilmektedir. Ancak yardım tutarları ve süreleri yardım başvurusundaki şekle göre değişiklik göstermektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu