Sağlık

Koah Hastalığına Yakalananların Yaşam Kalitesini Artıma Yolları

Günlük yaşam kalitemizi oldukça düşüren KOAH yaptığımız en küçük aktivite ile birlikte fark ettirir kendisini. Geçmeyen bir öksürük şikayetinin geçici olduğu düşüncesine varabilirsiniz. Bazı kesimler bunun yaşlanma belirtisi olduğunu söyler. Fakat durum böyle kolay tanımlanabilecek tarzdan olmayabilir. Kronik olarak obstrüktif akciğer hastalığı olan ve belirtilerini gösteren bu rahatsızlık ile kişi akciğerinin ihtiyacı olan havayı alamaz duruma gelir.

Türkiye’de 3-4 Milyon Kişi Koah Hastası

Dünya’da 200- 300 milyon kişi bu rahatsızlığa yakalanırken ülkemizde ise yaklaşık 3-4 milyon KOAH hastası olduğu tahmin ediliyor. Bu rakam ABD’de 16 milyondan fazla. Kaldı ki KOAH hastalığı olmasına rağmen bu rahatsızlığını henüz bilmeyen kişilerde mevcut. Bu aşamada hasta daha kötüye gitmemesi için acilen tedaviye başlamalıdır. Kişi bu hastalığa yakalandığında en küçük bir fiziksel hareketinde bile nefes nefese kalır. Yürüyemez, hareket edemez.

Koah hastası olan kişiler göğüslerinden nefes alıp verdikçe bir sıkışma hisseder. Akciğerlerden her nefes alışında hırıltı ve ıslık gibi gıcırıtılı bir ses gelir. Kişi sürekli kendisini yorgun ve halsiz hisseder. Tüm bunlara rağmen bir çok hasta bu semptomları tanımaz, hissetmez ve hastalığın kaynağını bilemez. Bu sebeple de sürekli bir muayeneden geçilmesi tavsiye edilen hususlardan biridir. Kişide bronşit rahatsızlığı varsa burada hava yolları tahriş olmuştur ve iltihaplanma belirtileri ile ortaya çıkar. Yaşamınızın kalan kısmında kaliteli bir hayat için yapabileceğiniz bir çok husus vardır ve bu semptomları görenler mutlaka yardım almalıdır.

Akciğerlerinizdeki Tahrişi En Aza İndirin Azaltın

Koah hastalarının büyük çoğunluğu sigara ve tütün mamülleri kullanmaktadır. Fakat istatistikler bu hastaların dörtte birinin hiç sigara içmediği yönünde bir sayıya ulaşmıştır. Sigarayı kişi bırakmış olsa bile ileriki dönemde koah hastalığında azalma görülmedi de istatistiklere yansıyan tarafıdır.

Koah hastasının bu rahatsızlığa yakalanmasının nedenleri arasında sigara , yaşanılan yerdeki hava kirliliği, iş yerindeki koşullar, yaş, cinsiyeti vardır. Özellikle 40 yaş üstü kişilerde sık görülür ve sürekli tedavi isteyebilir.

KOAH Hastası Yaşam Kalitesini Nasıl Artırmalıdır?

Bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin genel olarak ikamet ettikleri kent yoğun bir nüfusa sahiptir. Topluluklar kişilerin havasına da zarar verir. Kimyasal duman ve tozlar etkilidir. Bu nedenle hava kirliliğinin en az olduğu yerlerde yaşamak kişiye önemli kazançlar verir. Ülkemizde dünyanın en iyi oksijenine sahip olan Kaz Dağları bu hastalığa sağlık açısından çok iyi gelmektedir. Bu sebeple dünyanın dört bir yanından burası ilgi görür.

KOAH hastalığına yakalanan kişi kadar henüz bu rahatsızlıkla tanışmayanlarda hayatlarına kalite katmak adına temiz bir havada yaşamaya çalışmalı, sigara kullanmamalı ve kötü hava koşullarına maruz kalmamalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu