Yaşam

Kedime Vereceğim Mama Nasıl Olmalı? Kedisini Sevenler Buraya

Kedisine önem veren kişiler ona verdiği gıdalarda ne olduğunu, hayvanına iyi gelip gelmeyeceğini de araştırıyor. Bu sebeple de kedi maması etiketlerini ayrıntısıyla incelerken araştırmalar da gerçekleştiriyor. Kedinizin sağlığı açısından onun ihtiyacını karşılayacak ana besin kaynağı kedi mamaları aynı zamanda yaşam süresini de uzatıyor.

Kedi Maması İçeriğinin Anlaşılması Gerekiyor

Kedi mama paketlerinin üzerinde bulunan etiketlerde malzemeler ağırlık sırasına göre düzenlenir. Özenli olarak kedinize protein kaynağına dair bilgilerde bu etikette olmalı ve bunun diğer kaynakları da incelenmeli. Özellikle karbonhidrat dolgu malzemesi kullanılan, sıvı ve katı yağlar kullanılan, koruyucu ve ilave vitaminler içeren minaraller ile kedinin hayatta kalması için ihtiyaç duyduğu başlıca amino asit görevini gören taurin bu etiketlerde olmalıdır. Nitekim kedi sahibi olarak sizde bunu böyle beklersiniz.

Piyasada bulunan popüler kedi mamalarının formüllerini incelemek ve takip etmek sizleri çok ilginç kılacak. Bu formüller içerisinde tavuk, pirinç, mısır ve glüten unu, tavuk yan ürünleri, buğday unu, karışık e vitaminini teşkil eden tokoferoller, sığın don yağı, tane mısır, diğer et ürünleri, koruyucu, vitamin ve mineraller bulunur. Piyasadakiler ile kıyaslama yapıldığında ayrı uç birbirinden farklı kedi mamalarına rastlamak mümkün.

Tüm ülkeler kendi bünyelerinde kedilere ve diğer hayvanlara verilen yemlerin ve yiyeceklerin tanımını kendi yasal mevzuatlarına göre yapar. Bu anlamda Tarım ve Orman Bakanlığı da hayvanlara verilen yiyecekler için takibini gerçekleştirirken Türkiye’de satılan kedilere ait mamaların da tanımını yapıyor.

Kediler İçin Et Ürünleri Önemli

Kedinin beslenmesi açısından et ürünleri önem arz ediyor. Protein alabilmesi kedinin kaslarını, kemiklerini, kanını, organları ile bağışık sistemini, saç ve tırnaklarının gelişmesine ve oluşmasına yardımcı olan amino asit salgılamasında yardımcı olur. Bu anlamda dengeli bir amino asit sağlayan protein kaynağı verilmelidir.

Bakalım Kedilere Vereceğimiz Mamalar ve İçerikleri Hakkında

Tavuk:  “tavuğu”, beraberinde kemik olsun veya olmasın, et ve derinin temiz birleşimi olarak tanımlar. Kedi maması üretiminde tavuğun başlıca kafa, ayak ve bağırsaklar hariç, tavuğun parçalarından veya bütün karkaslarından kombinasyonla elde edilmelidir. Bu, birinci sınıf kedi mamalarında bulmayı umduğunuz bir üründür. Bununla birlikte, kemik ve/veya deri miktarının proteinin kalitesinde rol oynayabileceğini unutmayın.

  • Kanatlı yan ürün küspesi : Kesilen kanatlıların karkasının öğütülmüş, işlenmiş ve temiz kısımları olarak tanımlanır. Boyunlar, ayaklar, gelişmemiş yumurtalar ve bağırsaklar gibi şeyleri içerir. İyi işleme uygulamalarında kaçınılmaz olarak meydana gelebilecek miktarlar dışında, yemde tüy bulunmamalıdır. Kedilerin kümes hayvanlarının bu kısımlarını doğal ya da vahşi hallerinde yedikleri doğru olsa da, “işlenmiş” kısım doğal değildir. Kediniz için en sağlıklı seçimi yapmak istiyorsanız, yan ürün yemi ilk bileşen olmamalıdır.
  • Sığır donyağı: Ticari işleme sürecinde sığır dokusundan elde edilir. Sığır donyağı, doymuş yağ olduğu için kedi maması için düşük bir yağ kaynağıdır. Öncelikle yemeğe lezzet vermek için eklenir.
  • Balık unu : Bu bileşen, bozulmamış bütün balık veya balık parçalarının temiz, kurutulmuş ve öğütülmüş dokusudur. Yağın bir kısmı çıkarılabilir veya çıkartılamaz ve yüzde 10’dan fazla nem içermemelidir. Balık unu yüzde 3’ten fazla tuz içeriyorsa, tuz miktarı ürün adının bir bölümünü oluşturmalıdır (ve yüzde 7’yi geçemez). Burada bahsedilen tuz, izlemeniz gereken içeriktir.
  • Yumurta ürünü : Yumurtalar susuz, sıvı veya donmuş olabilir ve yumurtalarla ilgili Türkiye düzenlemelerine göre etiketlenmelidir. Kabuklardan arındırılmış olmalıdırlar.

Karbonhidratlar

Karbonhidratlar, kediniz için hücresel enerjinin yapı taşlarını (glikoz) sağlayan önemli bir enerji kaynağıdır. Ayrıca, bağırsak sağlığı için önemli olan evcil hayvan diyetlerinde lif sağlarlar. Bazı gıdalar, beslenmenin çoğunun diğer işlemler tarafından sızdığı boş dolgu maddeleri içerebilir. Genellikle, bir içerik listesi tam tahıldan bahsettiğinde, evcil hayvanınız için daha iyi bir seçimdir.

  • Bira pirinci: Bu bileşen, bira yapımından arta kalan pirinci ifade eder. Wort (malt tahılın sıvı kısmı) üretiminden kaynaklanan kurutulmuş, ekstrakte edilmiş pirincin kalıntısıdır. Bira pirinci, yüzde 3’ü geçmeyecek miktarda toz haline getirilmiş, kurutulmuş ve kullanılmış şerbetçiotu içerebilir. Bu pirinç “artığı”nın tam tahıllı pirinçle aynı kalitede karbonhidrat olmayabileceği mantıklıdır.
  • Mısır glüteni unu : Nişasta ve rüşeymin büyük bir kısmının uzaklaştırılması ve kepeğin ayrılmasından sonra mısırdan elde edilen kurutulmuş kalıntıdır. Diğerleri arasında mısır nişastası veya şurubu gibi mısır bazlı ürünler yaptıktan sonra kalan şeydir. Mısır, ucuz olduğu için popüler bir dolgu maddesidir. Ayrıca kedilerde alerjiden sorumlu ürünlerden biridir. İçeriğinde mısır bulunan bir kedi maması seçmeniz gerekiyorsa, “mısır unu” kullanmanız daha iyi olur çünkü o aynı zamanda mikrop içerir ve sadece bir kalıntı değildir.
  • Buğday unu : Bu bileşeni, ince buğday kepeği parçacıkları, buğday tohumu ve “değirmenin kuyruğundan” gelen sakatat içeren buğday unu olarak tanımlar. Bu ürün, olağan ticari öğütme işlemiyle elde edilmeli ve yüzde 1 1/2’den fazla ham lif içermemelidir.

Koruyucular ve Takviyeler

Vitaminler ve mineraller çok küçük miktarlarda eklenirken, evcil hayvan mamalarındaki bileşenlerin yarısına yakınını oluştururlar ve bir etiketin içerik listesinin en uzun bölümünü oluştururlar. “Tam ve dengeli” kedi maması olarak listelenmek için Yönetmelik, 25 temel vitamin ve minerali listeler.

  • Karışık tokoferoller: Çoğu birinci sınıf gıda, E Vitamini kaynağı olarak listelenen karışık tokoferolleri kullanır. Ayrıca koruyucuların yanı sıra A Vitamini de içerir. Bunlar eski kimyasal koruyucular BHA ve BTA kadar etkili değildir, bu nedenle daima etiket üzerindeki maksimum raf ömrü tarihini kontrol edin.
  • Sodyum kazeinat: Kazein, peynir altı suyuna benzer bir süt ürünüdür. Sodyum, onu tatlandırma ve koruma için kullanılan tuzlu bir bileşen yapar.
  • Potasyum klorür: Bu, hidroklorik asidin bir potasyum tuzudur. Potasyum, kalp ve sinir fonksiyonu için tüm türler için gereklidir. Ancak kedi mamalarında, lezzet katan ve koruyucu görevi gören tuzlu bir bileşen olarak kullanılır.
  • Fosforik asit: Yüzde 32 fosfordan oluşan bir mineral takviyesi olan bu, kedinin uygun idrar pH’ını korumasını sağlamak için mamayı asitleştirmeye yardımcı olan başka bir katkı maddesidir.
  • Bira kuru mayası: Bira kuru mayası, insan tüketimi için bira veya bira yapımından gelmelidir. Sterilize edilmiş ve mayalanma gücü olmayan tek hücreli Saccharomyces cerevisiae organizmasından oluşan inaktif bir mayadır . Bira kuru mayası, amino asitler ve B vitaminleri açısından zengin bir protein kaynağıdır. Amino asitler, bir evcil hayvanın kasları, kemikleri, kanı, organları, bağışıklık sistemini, kürkü ve tırnakları oluşturmasına ve korumasına yardımcı olur. Uygun esansiyel amino asit seviyeleri olmadan, protein sentezi etkilenir. Ayrıca B vitaminleri beyin fonksiyonlarını, kas gücünü, kırmızı kan hücresi üretimini ve sindirimi destekler. Kuru bira mayası insanlara acı gelebilirken, köpekler ve kediler onu oldukça lezzetli bulur. Bir probiyotik, aynı zamanda stresi ve hastalığı azaltmaya ve pireleri önlemeye yardımcı olabilir.
  • Doğal aromalar: Tanımlandığı gibi bu, yalnızca bitki, hayvan veya maden kaynaklarından elde edilen bir yem veya içeriktir. Ya işlenmemiş durumda olabilir ya da fiziksel işleme, ısıl işleme, işleme, saflaştırma, ekstraksiyon, hidroliz, enzimoliz veya fermentasyona tabi tutulmuş olabilir. Kimyasal olarak sentetik herhangi bir işlemle üretilemez ve iyi üretim uygulamalarında kaçınılmaz olarak meydana gelebilecek miktarlar dışında kimyasal olarak sentetik katkı maddeleri veya işleme yardımcıları içeremez.  Bu “içerik” o kadar belirsiz ve belirsiz ki, asıl içeriğin ne olduğu hakkında hiçbir fikriniz olmadığı için bırakılabilir.
  • Kalan bileşenler: Vitaminler ve mineraller, içerik listesinin sonunu getirir. Tüm kedi mamalarında oldukça yaygındır ve telaffuz edilmesi zor bir dizi isim içerirler. Örneğin, kalsiyum karbonat, tetrasodyum pirofosfat, L-Lizin monohidroklorür, tuz, kolin klorür, vitamin takviyeleri (E, A, B-12, D-3), taurin, çinko sülfat, demir sülfat, askorbik asit (kaynak C vitamini), L-Alanin, riboflavin takviyesi, niasin, kalsiyum pantotenat, manganez sülfat, biyotin, tiamin mononitrat, folik asit, bakır sülfat, piridoksin hidroklorür, sitrik asit, menadion sodyum bisülfit kompleksi (K Vitamini aktivitesinin kaynağı), kalsiyum iyodat ve sodyum selenit A-4623.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu