Dolar Ne Olacak?
Ekonomi Haberleri – Son aylarda faiz indirimleri beraberinde döviz kurlarının yukarı yönde fırlamasına neden oldu. Kısa süre içinde dolar, euro ve altın neredeyse katlanarak büyürken Türk Lirası da aksine katlanarak değer kaybetti.
Piyasada dolar kurunun ne olacağı merak konusu iken yeni yıl ile birlikte beklentilerin oluşması halinde dolar kurunun sabit bir oranda kalacağını söylemek mümkün. Beklentilerin karşılanmaması halinde artan fiyatlar beraberinde yüksek enflasyonu tetikleyecektir. Bu aşamada Türk Lirasının değer kaybı da hızlanabilir. Önümüzdeki süreçte güven ve istikrar adına devletin attığı adımlar dolar kurunun geleceğini belirleyecek. Ayrıca 2023 yılında yapılması planlanan seçimler ve olası erken seçim sonrası 2022 yılında dolar ne olacak sorusuna cevap verecek.
2022 Yılında Türkiye ve Küresel Ekonomide Durum Beklentiler
Yeni yıl 2022 ekonomik açıdan bir çok beklentimizi artıran sebeplerle geldi. 2020 yılı covid salgını gölgesinde geçerken 2021 hem covid hem Türk Lirasının değer kaybına sahne oldu. Tüm dünya ekonomilerinde faiz artırımları söz konusu edilirken Türkiye’de Merkez Bankasının faiz indirme çabası ve devamı ile yeni yılda ekonomik olarak tempolu günler yaşayacağımızın habercisi oldu.
Salgın Küresel Ekonomiyi Etkiledi
Covid salgınının ortaya çıkmasından sonra atlatılan bir yıl ile pozitif beklentiler içerisine girmiştik ki 2021 yılı da beklentilerin çok uzağında geçti. Yurt içi ve yurt dışı ekonomik hareketlilik döviz kurlarındaki artışlar ve Türk Lirasının değer kaybı ile farklı bir vizyona bürünen Türkiye ekonomisinde merkez bankasının faiz indirme kararları yılın son zamanlarına damgasını vurdu. Küresel ekonomiden çok ülke içerisinde özellikle enerji, gıda fiyatlarındaki artışlar, çözülemeyen sorunlar, hammadde temininde yaşanılanlar, yüksek enflasyon ülke ekonomisi başta olmak üzere küresel ekonomiyi yakından etkiledi. Gündemi halen covid-10 belirliyor.
Avrupa Bölgesinde Son 25 Yılın En Yüksek Enflasyonu
Türkiye bir yana ABD ekonomisi küresel çapta önemli bir etken. Bu anlamda FED kararları, Jerome Powell’in yapmış olduğu açıklamalar enflasyon başta olmak üzere risklerin devam edeceğine işaret etti. Bunlar bir yana Avrupa ekonomisinin de farklı bir durumu yok. Nitekim son 25 yılın en yüksek enflasyonunun görüldüğü açıklandı. ABD Merkez Bankası FED ve Avrupa Merkez Bankası ECB faiz artırımlarını belli aşamalarda gerçekleştirdi. Türkiye Merkez Bankası ile son toplantısı ile 1 baz puan daha faiz indirimine gitti.
İngiltere Merkez Bankası Faiz Artırdı
İngiltere Merkez Bankası faiz artırımına giderken 0,10 olan faizi 0,25’e çıkardı. İngiltere’de son on yılın en yüksek enflasyonunu yaşıyor.
Japonya Merkez Bankası yıl Boyu Ekside Kaldı
Japonya Merkez Bankası 2021 yılı boyunca ekside olan faiz oranı değişmedi ancak tahvil alımlarında azaltma yoluna gittiğini duyurmuştu.
Sıkı Para Politikası Uygulanacak
Dünya ekonomisinde konuya bütün yönleriyle ele alırsak 2022 yılı özellikle gelişmiş ülkelerde sıkı bir para politikası uygulanacağı yönünde ibareler bulunuyor. Yurt içinde de aslında aynı husus söz konusu olmasına rağmen kur artışları ve bu artışlarda önemli dalgalanmalar, faiz indirimi enflasyon üzerinde çok ciddi bozulmalara sebep oldu. 2021 yılının etkilerini önümüzdeki yıl boyuncu göreceğimiz çok açık. Siyasi açıdan muhalefetin sürekli erken seçim talebinde bulunması da, önümüzdeki süreçte bir erken seçimi kararı alınması ile piyasaların nasıl bir tavır sergileyeceği de merak konusu.
Güven ve istikrar Önem Kazanıyor
Piyasalar beklentilerinin karşılanmaması neticesinde iyileşme yolunda maalesef yolda kalıyor. ABD ve EURO bölgesindeki sıkı para politikası da bizi yakından etkileyecek. Piyasada güven ve istikrarın yaşanması ile TL değer kazanmaya başlarken döviz kurları sabit bir oranda kalması muhtemel. Yatırımcı açısından zor bir sezon geçecek gibi görünüyor. Merkez Bankası faiz indirimi kararı almasına karşın bankalarda henüz faiz indirimi uygulanmaması gerçeği de negatif yönde etkiliyor. Bu sebeple gelecek yıl için atılacak adımlarda hazırlıklı olunması önemli bir husus.