Ev Konut Kredimi Ödeyemiyorum Ne Olur? Başıma Ne Gelir?
Bir hevesle bankadan alacağınız konut kredisi ile evinizi aldınız ve yerleştiniz. Ancak beklentilerin uzağında bir muhasebe detayları sizin ödemelerinize engel olmaya başladı ve konut kredisini ödeyememe haline geldiniz. Bu aşamada başınıza neler geleceğini merak ediyorsanız lütfen sesimize kulak verin.
Kredili Ev Alımlarında İpotek Konuluyor
Bankalar sizlere ev kredisi tahsisi yaparken aynı zamanda bu evin tapu müdürlüğünde üzerine ipotek koyma yoluna giderler. Amaç taksitler ödenemediği zaman eve el koymak, satışa konu etmek ve alacağı tahsil etmektir. Diğer bir husus ta evin borcun bitmeden satışının önüne geçilmesidir. Nitekim toplumda bunun gibi bankadan aldıkları krediler ile kazanç elde etmeye çalışan bir kesim bulunuyor. Bu sebeple ki banka kendisini vermiş olduğu borç para karşılığında güvene alma yoluna gitmektedir.
Mutlaka okunmalı : Konut Kredisi Alma Şartları
Konut kredisi taksitlerini ödeyememe durumu gelişmesi sonrasında ilk etapta bu süre için artı faiz işlemesi söz konusudur. Kişi ödeyemez duruma geldiğinde öncelikle son gün aşılmasının ardından banka SMS yada iletişim yolları ile kişiye ulaşır ve faiz işlemeye başladığını bildirir. Kaldı ki banka vadesi gelmeyen borçlar, taksitler için dahi mail, SMS yoluyla bilgi vermeyi tercih ediyor. Bu durumun devam etmesi halinde banka 15 gün sonra size bir yazılı tebligat gönderir. Bunun nedeni borcun ödenmesini istemesidir. Yine siz ödememekte ısrar ederseniz bankalının bekleme süresi başlar.
Yapılandırma Teklifi Gelebilir
Beklemede ilk 60 gün sonrası banka size yapılandırma teklifiyle gelebilir. Burada kredinizin kapatılması ve yeniden ödeme planı ile yapılandırma hususu vardır. Amaç bankanın sizden ödemelerin yapılmasını sağlamaktır. Bu süreçte yapılandırmayı da yapamazsanız konut kredisi ödeyememe durumu başka bir aşamaya geçer.
- Kredi kartımı ödeyemiyorum ne yapmalıyım
- Varlık Yönetim Şirketine Devredilen Borç Ödenmezse Ne Olur?
- İcraya Düşen Borç Ne Kadar Artar? Ne Kadar Öderim?
- Varlık Yönetim Şirketleri Eve Maaşa Arabaya Haciz Yapabilir mi?
Yasal Süreç Başlar
Bekleme süresinden kasıt yasal sürecin başlaması için sürenin geçmesidir. Borcun ödenememesinden itibaren üç aylık sürecini doldurması bankanın yasal takip süreci başlatmasına olanak tanır. Yasal Takip sürecini bankanın vekili avukatlar başlatır. Bu aşamadan sonra sizin borçlarınıza avukat ve icra masrafları da eklenir. Avukat sizinle iletişime geçecektir. Sizden taahhüt almak ta isteyebilir. Bu taahhüt durumu sizin borcunuzu ödemeye söz vereceğiniz anlamına gelir ve bunu vermenize rağmen ödeyemezseniz kredi borcundan dolayı hapis durumu da ortaya çıkabilir.
Banka Evinizi Satışa Çıkarıyor
Her aşamayı atladınız ve halen borcunuzu ödeyemiyorsunuz. Bu aşamadan sonra söz konusu ev zaten bankanın üzerine ipotekli olduğu için banka otomatik olarak eve el koyar ve kendisi satma yoluna gider. Satış işlemi bazı bankalarda İcra Müdürlükleri aracılığıyla yapılırken bazı bankalarda kendi internet siteleri üzerinden e-ihale yöntemi ile gerçekleştiriyorlar. Örnek olarak Ziraat Bankasından Satılık Gayrimenkuller sayfasını inceleyebilirsiniz.
Konut kredisi taksitlerini ödeyemediğiniz zaman üç aylık süreç sonrası banka borcun tamamının sizden ödenmesini ister. Yani sadece söz konusu ödenemeyen taksitlerin tahsili yetmez. Bu işlemi de nakit olarak yapamayacağınıza göre banka evinizi satmayı daha doğru bulur. Bu satış sonrası kalan borcunuz ile evin değeri arasında bir bağ söz konusu olsa da; faiz
, masraf gibi hususlar nedeniyle bankalar sizlere evinizden arda kalan paraları vermeyebilir. Bu da sizin mağduriyetiniz anlamına gelir. Ödenemeyen ev kredisi nedeniyle evinizin satışı, borçların kapatılması, masraflar ve diğer hususlarda mağdur olmamak adına hukuki açıdan destek almak sizin faydanıza olacaktır.