BankalarEkonomi

Hisse Senedi Nedir?

Günümüzde borsa ile ilgilenmeye yeni başlarmış olan insanların çoğu şu soruyu soruyorlar. HİSSE SENEDİ NEDİR? Herhangi bir alanda hizmet sunmakta olan şirketlerin ortaklarına ortaklık ve paylarını belirlemek amacıyla şirketin kazancının belli bir yüzdesini verdikleri kıymetli evraklara hisse senedi denir. Hisse senetleri çıkarmak için ilk önce Sermaye Piyasası Kurulundan bir izin gereklidir. Ancak izin çıktıktan sonra o şirketin hisse senetlerini alabilirsiniz. Ayrıca başvuran her şirket bu hakka sahip olmaz. Hisse senedi çıkabilecek kurumlar şunlardır; sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler, özel kanunla kurulmuş şirketler, anonim şirketler bu ve bunun türevleri olan kurumlara hisse senedi verme hakkı çıkar. Bu kurumların piyasaya sürülmüş hisse senetleri de dolandırıcılığı önlemek için SPK denetiminde çıkarılır.
Aldığınız hisse senetleri (hangi kurumdan aldığınız önemli değil) bir ortaklığı temsil eder. Hisse senedi aldığınız firma ile sizin aranızda bir mülkiyet söz konusu olur. Hisse senedi aldığınız şirket var olmaya devam ettikçe sizin almış olduğunuz hisse senedi de devamlılığını koruyacaktır. Ve şirket kar ettikçe sizde kazanacaksınız. Hisse senetlerinin sabit bir getirileri yoktur. Şirket ne kadar kazanırsa siz de aldığınız hisse senedi kadar kazanmış oluyorsunuz. Bu durum hisse senedi almış olduğunuz kurumun bilanço karına, yatırım fikirleri ve kararlarına göre değişiklik gösterebilir. Bir hisse senedinin sahibine sağladığı kazanca ise Temettü denir. Temettü’ nün miktarı ise piyasadaki hisse senedinin bulunduğu konumu ve değerini değiştirmektedir.
Borsada işlem gören yani alınıp satılabilen hisse senetleri halka arz edilmiştir. Yani borsaya konmuş, kote edilmişlerdir. Halka açılacak hisse senetleri ilk önce borsaya kayıt ettirilir. Bu nedeni borsanın hisse senedini tanıması ve alım satım işlemlerinin yapılması sağlanır. Borsa ile ilgili bu ve bunun gibi özellikler ile kafamızda oluşan HİSSE SENEDİ NEDİR? sorumuzun cevabını alıyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu