EkonomiGündem

Esnafa kira desteği yardım başvurusu nereye yapılacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan esnafa kira yardımı ve esnaf desteği açıklamasını yapmasının ardından bu yardımın nasıl alınacağına dair sorular esnaf kesiminden gelmeye devam ediyor. Esnafa 1000 Lira destek bunun yanında 750 lira kira desteğinin verilecek olması için yapılan açıklama genel olsa da; büyükşehirdeki esnafa 750 lira verilirken diğer illerdeki esnaflara da 500 lira kira desteği sağlanacak.

Esnaf Destek Yardım Başvurusu

Asıl merak edilen konu ise bu yardımdan faydalanmak için başvurunun nereye yapılacağı. Ancak bu aşamada yardımın başvurusu, şartları ve diğer hususlarda ayrıntılar henüz netlik kazanmadı. Ancak toplamda 1 milyar 300 milyon liralık bir destek söz konusu. Yapılacak kira desteği de üç ay boyunca sürecek. Bu sürenin sonunda yine destek sürer mi  kira desteğinde süre uzatılır mı yada destek miktarında artış olur mu bunu sürenin bitmesine yakın göreceğiz diye düşünüyorum.

Ödemelerde Ertelemeler

Esnafa maddi ve kira desteğinin yanında bir dizi ödeme ertelemeleri de getirildi. Turizm sektöründe kiralık olan tesisler için kesin izin,irtifak hakkı, kullanma izni, yararlanmalar ve kira ücretleri de ödenmesi başvuru aranmadan bir yıl süreyle ertelenenler arasında.

Alınan gayrimenkul kiralarındaki stopaj oranı % 20 den % 10 indirildi ve bu indirim Haziran 2021 tarihine kadar uzatıldı. Yine indirime uğrayan kalemlerden bir tanesi de iş yeri kiralamalarda ödenen KDV oranının % 8 olarak uygulanacağı.

Devlet Esnaf ve Vatandaşın Yanında

Erdoğan yaptığı açıklama da; 432 bin 567esnafın olduğu ve virüs salgını nedeniyle doğrudan etkilendiği yönünde. Nitekim bu süreçten etkilenmeyen sektör ve vatandaş kalmadı diyebiliriz. Bu aşamada devletçe atılan adımlar bir çok sektörde kendisin gösterdi. Yine de memnun olmayan bir kesimden bahsetmek mümkün. Nitekim bu tür haberlere rastladığımız internet siteleri söz konusu. Bazı kesimler sadaka olarak nitelendirmiş. Yine de söylemek istediğim bir husus var ki devlet vatandaşın ve esnafın yanında. Yanında olmaya da devam edecek. Bu hangi miktarlarda olur, hangi yollarla olur bilemeyiz ancak sadece ülkemizde değil tüm dünya da küresel olarak ekonomik zorluklar yaşıyoruz. Elbette bu durum da kısa zaman içerisinde geçecektir. Nitekim uzun süreç yaşadık ve aşılar ile tüm engelleri de hızlı bir şekilde geçeceğimize inanıyorum.

Esnafa önümüzdeki süreçte 1000 lira desteğin yanında büyükşehir esnafına aylık 750 Lira diğer illerdeki esnaflara da 500 TL kira desteği verilecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu