EkonomiGündem

Sosyal Yardım Başvurusu Neden Reddedilir? Yardım Başvurum Neden Yapılmadı?

Sosyal Yardımlaşma Yardım Başvurusu paraya ihtiyacı olan vatandaşlarca yapılırken devlet ihtiyacı olan vatandaşına da elini uzatıyor. Bu manada ihtiyaca binaen nakdi paralar veriliyor.

Paraya ihtiyacı olan vatandaşlar devletin sosyal desteklerinden faydalanmak için Kaymakamlık bünyesinde faaliyet gösteren Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfına (SYDV) yardım başvurusu yapmaktadır. Burada yardımın yapılabilmesi için bazı kriterler vardır ve bu kriterlerin üstünde kalan kişilerin başvurusu onaylanmaz. Bu aşamada sosyal yardımlaşma yardım başvurusu neden reddedilir sorusunun ana nedeni budur.

Sosyal Yardımlaşma Yardım Başvurusuna Kararı Mütevelli Heyeti Veriyor

Geçmiş dönemde Başbakanlık bulunurken bu birime  bağlı olmasına karşın kapatılmasının ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesine geçen SYDV ları Kaymakamlıklarda faaliyet gösteriyor. Burada Kaymakamın başkanlığında kurulun mütevelli heyeti sizin başvurunuzu değerlendirerek bir karara bağlar ve yardım alıp almayacağınız hususunda kararı verir. Bu aşamada yardım başvurunuz şartları taşıyorsanız kabul edilir taşımıyorsanız reddedilir. Her ne kadar yardımın yapılabilmesi için şartlar araştırılıyor olsa da, kişinin başvurulmasında da nedenler vardır.

Sosyal Yardımlaşma Yardım Başvurusunda İnceleme

sosyal yardımlaşma yardım başvurusu
Sosyal Yardım Başvurusu Neden Reddedilir?

Yardım başvurusu yapan kişi TC kimlik numarası ile hanesinde yaşayan herkesin mal varlığının araştırılmasına izin vermiş oluyor. Bu aşamada hane halkının çalışanları, SGK kaydının  olup olmadığı, hane halkının sahip olduğu taşınır ve taşınmaz mal varlıkları incelenerek başvuru dosyasına eklenir ve heyette burada belirtilen hususlardan inceleme yaparak karar vermektedir. Bu aşamada başvurunuzun reddedilmesinde en büyük etkenler sırasıyla şunlardır:

Sosyal Yardımlaşma Yardım Başvurusu Neden Reddediliyor?

  • Hane halkının aylık geliri (Asgari ücretin 1/3 oranı ile hesaplanan bir muhtaçlık sınırı bulunmaktadır. Bu sınırın üstünde hane halkının geliri olması halinde başvurunuz reddedilmektedir.)
  • Hane halkının taşınır ve taşınmaz mal varlıkları yardıma yapılmasına engel olabilir (Burada başvuran da dahil olmak üzere aynı evde yaşayan kişilerin evi, arsası, tarlası gibi taşınmaz gayrimenkulleri önem arz eder. Kişinin yeteri kadar mal varlığı varsa burada yardım yapılma yoluna gidilmez)
  • Hane halkından birisinin emekli olması
  • Hane halkından birisinin ve daha fazla kişinin SGK kaydının olması

Devlet Hangi Yardımları Yapıyor?

Devletin yaptığı yardım çeşidi ve miktarı farklıdır. Bu aşamada kişinin ihtiyacı söz konusudur. Öyle ki bazı durumlarda devlet kişiye ev yapabilir, evin eşyalarını alabilir. Bu nedenle net bir rakamdan ve yardımdan bahsetmek zor. Ancak SYDV aracılığıyla yapılan nakdi yardımları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Eğitim Yardımı
  • Çocuk Yardımı
  • Asker Çocuklarına Yardım
  • Gıda Yardımı
  • Asker Ailelerine yardım
  • Yakacak, kira, elektrik yardımları
  • Gebelik Yardımı
  • Dul Yetim Yardımı
  • Bakıma Muhtaç Kişilere Yapılan Yardım

SYDV Nakdi yardım yapabilmesi için kişinin ve hane halkının gelirinin olmaması ve paraya ihtiyacı olması gerekiyor. Nitekim devletin herkese yardım yapması beklenemez. Bu aşamada Yardım başvurusu yaparken haklarınızı bilerek yapmakta fayda vardır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu