BankalarEkonomi

Katılım Bankası Kar Payı

Katılım bankacılığı, diğer geleneksel bankalardan farklı bir sistemle çalışırlar. Geleneksel bankacılık sistemi faiz prensibine dayanan bir sistemle çalışırken, katılım bankacılığı sistemi ile çalışan bankalar kar zarar ortaklığı sistemi ile çalışılmaktadır. Geleneksel bankacılıkta, tasarruf sahipleri paraları karşılığında belli oranda önceden belirlenmiş olarak bir getiri sağlarlar. Katılım bankacılığında ise ortada belli bir getiri söz konusu değildir. Tasarruf sahiplerinin ortaya koyduğu para karşılığı fonlar ticaret, sanayi ve finansal kiralama yöntemiyle değerlendirilir. Yapılan işlem sonucunda faaliyetlerden kar edildiği takdirde kar payı elde edilir.

Zarar edilen faaliyetlerden ise zarar edilmiş olunur. Katılım Bankası Kar Payı faizsiz bir sistem sonucu kazanılan, yapılan işler sonucunda elde edilen bir gelirdir. Katılım bankacılığı, adından da anlaşıldığı gibi ortaya konulan işin, paranın, faaliyetin her türlü sonucuna katlanmak, her türlü sonucu kabul etmek demektir. Yatırılan para karşılığında mutlaka kar edilecek diye bir şey söz konusu değildir. Zarar edileceği de göz önünde bulundurularak hareket edilir. Geleneksel bankacılıkta ise zarar söz konusu değildir. Bankaya yatırılan para karşılığında mutlaka bir gelir elde edilir. Katılım bankacılığı sistemi İslami kurallara dayanan bir sistemdir.

Bilindiği üzere İslam da faiz yasaktır, alınması ve verilmesi kabul edilemeyen bir gerçektir. Katılım bankacılığı sayesinde faiz işine buluşmak istemeyen kişiler paralarını bu bankalarda değerlendirmektedir. Böylelikle hem ekonomiye katkıda bulunmuş olmaktadırlar hem de paralarını değerlendirmektedirler. Sonuçta kar veya zarar edilmesi de tamamen şans olarak değerlendirilebilir. Çünkü yatırılan para ile yapılan işten kar etme garantisi yoktur, dolayısıyla yatırılan anaparanın durma garantisi de yoktur. Kar etme söz konusu olduğu kadar elinizdeki paranın yok olma riski de vardır. Bazı kesimlerin bu riskin göze alınması bu bankacılık sistemini makbul kılmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu