EkonomiÖzel Haber

SGK’ya Başvuru Yapan Tüm Vatandaşlara 5600 TL Nakit Ödeme Yapılacak

Son dönemde düşen faizler ile tüm finans kuruluşları kendilerine has müjdeler vermeye başladı. Bu durum bu kuruluşlarında üzerine çıkarak devletin her kurumundan geliyor ki son olarak SGK yapmış olduğu son dakika açıklaması ile nakit ihtiyacı olanlara duyuru yaptı. Bu olanaktan yararlanabilmek için ise SSK girişinizin olması yeterli olduğu belirtildi.

Kimler Nakit Ödeme Alabilecek?

SGK yaptığı açıklama ile başvuru yapanlara zamanında olması halinde ödeme yapılacak. Başvuru sigortalı kapsamındayken vefat eden sigortalının kalan aile fertlerine Sosyal Güvenlik Kurumunca ödeniyor. SGK lı vefat edenin yakınlarına her ay ölüm aylığı ödenirken ayrıca kız çocuklarına bir defa olmak üzere cenaze ödeneği ile evlilik parası veriliyor. Temmuz ay’ında yapılan yeni kat sayılar ile % 8,45 gibi ir oranda artan ölüm aylığı alınıyor. Güncel olarak vefat eden sigortalı yakınlarına ise 5 bin 600 TL katkı payı ödemesi yapılıyor.

Dul ve Yetim Aylığı Alanlar

SGK’ya bağlı olarak çalışan SSK lı Bağ-kur’lular ile Emekli Sanığı çalışanları emekli olmadan çalışma hayatında iken hayatını kaybetmeleri halinde yakınları dul  çocukları da yetim aylığı alabiliyor. Burada ödenen bu rakamlar her altı ayda bir Ocak ve Temmuz aylarında maaş katsayıları ile zamlı olarak hak sahibine yatırılıyor.

Cenaze Yardımı da Yapılıyor

Yeni kat sayılar ile birlikte ayrıca hak sahibi olan vatandaşlar ek ödemelerde alıyor. TÜİK rakamlarına göre verilen enflasyona oranla da değişiklik gösterir. Son olarak cenaze yardım parası 917 Lira olarak belirlendi. Emekli sandığına bağlı olarak çalışanlarda ise durum biraz daha farklı. Burada ödenen ücret 2 bin 775 Lira. Emekli sandığına bağlı olarak çalışırken vefat eden kişi En Yüksek Devlet Memuru maaşının iki katı oranında bir defa olmak üzere para alıyor. Yakını vefat etmesi halinde de bu bir kat olarak veriliyor.

Ölüm Aylığı Kimlere Verilir?

SGK’ya bağlı olarak Emekli Sandığı başta olmak üzere, SSK ve Bağ_kur çalışanlarının eşine, çocuklarına ve birinci derece akrabasına veriliyor. Ancak eşler kendisi sigortalı olarak kayıtlıysa bu kişilere ölüm aylığı ödenmez. Erkek ve Kadın ayrılığı olmadan vefat halinde her iki kişi de yararlanabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu