Ekonomi

İşte Her Gün Kullandığımız 8 Kripto Para Terimi Merak Ettiklerimiz

Çok eski bir geçmişi olmamasına rağmen sosyal medya, ulusal medya ve diğer kuruluşlarda kripto para haberlerini vermeden kapatamazsınız. Öyle ki 2009 yılında Bitcoin ile piyasaya sürülmesine karşın bu para tipini tarif edecek onlarca kitap yazılabilir. Kaldı ki günlük hayatımızda kullandığımız 10 kripto para terimi insanların içine işlemiş durumda.
Haberlerde ve medyada çok para kazanıldığını duyan herkes kripto  para yatırımı yapma hevesi içine giriyor. Bu anlamda da ne yapacağını bilemeyen kişiler ticarete nasıl başlayacağının arayışı içerisinde. Kaldı ki günümüzde kripto para dolandırıcılığının artması, paranın akıbetinin sorulamaması gibi hususlar için endişeler  söz konusu ediliyor. Kaybetmeyi göze aldığınız paralarla girmeniz gereken kripto dünyasında günlük olarak kullandığımız 10 terimi sizler için yazdık. Mesela bitcoini bankalarda bulmanız mümkün mü?

Blok Zinciri

Kripto para sisteminin günlük hesap hareketleri diyebileceğimiz blok zinciri sanal bir defterdir ve doğrulama yapıldıktan sonra kayıt altına alınır. Yani alım veya satım yapıldığında bu husus bu sanal deftere kaydedilir. Blok zinciri tek bir noktada bulunmaz ve dünyanın dört bir yanındnaki bilgisayarlarda bulunur. Ağ üzerinden tüm kripto yatırımcıları blok zincire eklenir, şifrelenir ve değiştirilemez.

Fiat

Bizlerin araba markası olarak bildiğimiz fiat aslında bir para. Bulunduğunuz devletçe verilen para birimi. Yani bir ABD de yaşıyorsanız dolar üzerinden alırsınız.

Altcoin

Bitcoin kripto paradır. Ancak bunun sanal kriptoları da sanal para olarak geçer. Bu anlamda her geçen gün yeni altcoinler ekleniyor. Bu eklenenler de zaman içerisinde yatırımcısına çok kazandırabiliyor. Dünya da 5 yüksek kripto para birimi vardır. Bunlar

  • Bitcoin
  • Etherium
  • Binance Coin
  • Tether
  • Solana

Excange

Aracı hizmet aldığımız şirketler ve uygulamalardır. Kendi para biriminizi kripto paraya sonrada kripto parayı kendi paranıza çevirmenize olanak veren aracı borsa şirketlerine excange deniyor.

Cüzdan Wallet

Cüzdan adında anlaşılacağı üzer kripto paralarınızı fiziksel olarak saklayacağınız bir uygulamadır. Bu cüzdanınızda birden fazla kripto paraları tutma ve saklama imkanına sahip oluyorsunuz.

Madencilik (Mining)

Kripto paraları madencilik yaratır. Bu yaradılış ise karmaşık matematik problemlerini çözerek yapılır. Bu anlamda bilgisayarınız ne kadar güçlüyse o kadar hızlı düşünür ve daha çok maden kazar.

Defi

Kripto paraların bir finansman kuruluş yoktur. DeFi hükümet, banka veya başka bir finans kuruluşunun olmadan finansal işlemlerin gerçekleşmesidir.

NFT

Kripto paranın tek ürün olduğu yerinin doldurulamayacağının anlatımıdır. Bu durum aslında videolardan makalelere, logolardan giflere kadar her şey için geçerli. Yani bir eşi daha olmayan sanat eserleri gibidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu