Ekonomi

Uzun Vadede Euro Ne Olur? Çıkar mı Düşer mi?

Onlarca yıl geçmişten istatistiklere baktığınız zaman uzun vadede Euro para birimi her daim yükselmiştir. Bu yükselme eğilimi bazen çok ciddi anlamda artışlara neden oldu. Nitekim 2021 yılının sonuna gelmemiz ile birlikte Dolar ve Euro kuru karşısında TL önemli kayıplar verdi

Yatırımcıların, döviz almak isteyenlerin merak ettiği konular arasında uzun vadede Euro ne olur sorusu yer alıyor. Özellikle artan döviz kurları, yatırımcıları ve vatandaşları hangi döviz alınmalı konusunda ise uzmanların birtakım önerileri bulunuyor. Euro, Avrupa Birliği para birimi olmakla birlikte ülkemizde hem yatırım hem de işlem amacı ile birçok kişi tarafından kullanılıyor. 2022’in de gelmesi ile Euro yükselir mi yoksa düşer mi, sık sık tartışıyor. Euro’nun değer kazanıp kazanmamasında ise siyasi, ekonomik ve daha farklı birçok faktör rol oynuyor.Euro’nun uzun ve kısa vadede geleceği ise bu faktörlere bağlı bulunuyor.

Euro Artacak Mı Azalacak Mı?

Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kullanılan Euro, ülkemizde yatırım ve işlem amacıyla kullanılıyor. Yatırımcılar uzun vadede Euro’nun artıp artmayacağı konusunda ise uzman yorumlarını takip ediyor. Bu noktada uzun vadede Euro ne olur sorusuna 2022 yılı için Euro’nun geleceğine ilişkin tahminleri uzmanlarının yorumları ile şu şekilde toplamak mümkün.

Özellikle korona virüs ile daralan ekonomiler dikkate alındığında Euro’nun değer kaybetmesi uzun vadede muhtemel görünüyor. Bunun yanı sıra Türkiye’de TL mevduatlarına olan talebin artması da TL’nin değer kazanmasına yol açabilir. 2022’in ilk çeyreği için uzun vadede Euro ne olur sorusuna yönelik bu tahminler yapılmakta olup hiçbiri tavsiye niteliğinde değildir.

Yabancı Yatırımcıdan Euro Yorumu

Yerli yorumların yanı sıra Euro’ya ilişkin olarak tabancı yatırım şirketleri de farklı yorumlar getirmektedir. Özellikle Euro’nun düşüp düşmeyeceğine ilişkin olarak ABN-Amro bankası 2021 yılında TL’nin değer kaybı çok yüksek seviyelerde oldu. Avrupa Merkez Bankası ise Euro’nun TL karşısında değer kazanacağını ifade ediyor. 2022  ilk çeyreğinde Euro’nun politik ve sağlık konuları ile biraz düşmesi fakat yılın geri kalanında ise değer kazanması bekleniyor.

Euro’yu etkileyen faktörler arasında spekülasyon alım satımları, ülkelerin kamu borç durumları, faiz oranları, politik ve siyasi durumlar, enflasyon oranları gibi birçok faktör etki ediyor. 2022’de bu unsurlara bağlı olarak Euro’nun da ne olacağına ilişkin fikir edinilebilir. Fakat uzun vadede Euro ne olur sorusuna kesin bir yanıt vermek bu noktada oldukça güç. Bu sebeple de uzun vadeli bir Euro yatırımı yerine kısa vadeli satışlar düşünülebilir. İşlem amacı ile alınıp satılacaksa 2022’in başları Euro’nun düşmeye başladığı andan itibaren mantıklı olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu