Vaniköy Camii Örnek Olsun, Yangınlara Tedbir Alalım
İstanbul’da bulunan Vaniköy Camii Pazar günü yandı ve önemli miktarda hasar gördü. Çok köklü bir geçmişi olan cami Üsküdar Kandilli Mahallesindeki cami Osman döneminden bugünlere gelmişti. Cami alevlere teslim olduktan sonra neredeyse kül oldu. Bu aşamada Vaniköy camii neden yandı, Yangının çıkma sebebi herkesin merak konusu olmuştu. Ve çıkan İtfaiye raporu gösterdi ki tarihi eserlerimizde elden geçirilmesi gereken, alınması gereken tedbirlerin hızla alınması gerektiği.
Vaniköy Camii Neden Yandı?
355 Yıllık Camii neredeyse geçtiğimiz Pazar günü kül oldu. Çıkan yangında büyük hasar gören Vaniköy Camii itfaiye raporu kamuoyuyla paylaşıldı. Yapılan açıklamada Minareye yakın bir bölgede bulunan ve ahşapların arasından geçirilen elektronik ses sistemi, kamera kayıt kabloları, klima üniteleri gibi elektrik tesisatının ısınması ile kablo izolasyonların tutuştuğu yönünde. Yangının başlangıcının elektrik kabloları olduğunu söylersek daha doğru olur. Bizler geçmişine ışık tutan bu tür tarihi eserlerimize sahip çıkmak bizlerin görevi. Bu anlamda bu tür kabloların yangına sebep olduğunu önceden de biliyor olmamıza rağmen bir tedbir alamamışız. Bu aşamadan sonra önemli olan bu yangını ve örneği önümüze alarak ülkemizdeki tüm tarihi yerlerimizin kabloları ve benzeri hususlarının gözden geçirilerek yeni tedbirlerin alınmasıdır. Yani bu bizlere bir ders olmalıdır diye düşünüyorum.
ifadelerde Koku 2 Saat Önce Gelmiş
Yangın öncesi Vaniköy camii imamının ifadesinde camide olmadığı dışarıda işi olduğu yönünde. Ancak camiye bitişik olan lojmanda oturan cami imamının eşi yangının çıkmasından önce kokuyu almış ve bu durumu da eşine telefonla bildirmiş. Komşu yalıda çalışan teknisyen ile birlikte eşinin camide gelen kokuyu incelediği de ifadeler arasında. Yani burada cami ile cami lojmanı ve dolayısıyla imamın evi de zarar görmüş durumda. Keşke oluşan koku daha ayrıntılı incelenseydi, böylesine önemli tarihi bir ahşap işlemeciliği bulunan caminin ısıtma sistemi de dahil olmak üzere gerekli tedbirler alınmış olsaydı bugün 355 yıllık cami gelecek nesillere doğru ayakta olacaktı.
Tedbirleri Almak Gerekiyor
Elbette kimse tarihi eserlerimizin zarar görmesini istemez. Ancak özellikle ahşap mimari açısından yangına daha yakın tarihi eserlerimizin elektrik tesisatı gibi unsurlarını gözden geçirmek, testini yapmak ve dikkat etmek adına gerekli adımları atmamız gerekiyor. Yani bizlere örnek olmalı ki diğer eserlerimizde yok olmasın.