EkonomiGündem

Alman Volkswagen Türkiye Yatırımından Vazgeçti

Almanya’nın önde gelen otomotiv devi Türkiye’de otomobil fabrikası kuracağını açıklamasının ardından Türkiye’de doğal olarak bu yatırımın gerçekleşmesini beklerken Volkswagen grubundan kötü haber geldi. Ülke olarak çok benimsediğimiz bu araç markası bir çoğumuzun gözdesi. Ancak fabrika yatırımı yapacağının duyurmasının ardından bu yatırımdan vazgeçilmesi ekonomi dünyasını üzdü. Bunun yanında Volkswagen’in neden bu yatırımdan vazgeçtiği merak konusu.

Manisa’da Fabrika Kurulacaktı

Önceki yıl Manisa’da kurduğu şirket ile fabrika açacağını duyuran Volkswagen bu yatırım için 943 milyon liralık bir şirket kurmuştu. Ancak yapılan açıklama ile bu şirketin feshettiği, Manisa’da araç fabrikasının kurulmayacağı ekonomi dünyasını üzdü. Oysa Türkiye olarak bu yatırımın gerçekleştirilebilmesi için önemli destekler verilmişti. Söz konusu yatırımın yapılmasında vergi indirimi, arazi tahsisi, ucuz iş gücü ve alım sözü verilmesine rağmen şirketin neden feshedildiği, yatırımdan neden vazgeçildiği sorgular arasında bulunuyor.

Slovakya’daki Fabrikayı Büyütme Kararı Aldılar

Manisa’da yapılacak fabrika yatırımından vazgeçilmesi ile söz konusu yatırımını Slovakya’daki fabrikasını büyütme kararı alan dünyaca ünlü Volkswagen önceki yıl Bulgaristan ile Türkiye arasında yatırımı yapmak için karar verme aşamasında olduğunu duyurmuş ve yatırımın Türkiye’de yapılması için devlet tarafından da gerekli adımlar atılmıştı. Yapılan açıklamalar yatırımın iptalinde Coronavirüs salgını nedeniyle olduğu yönünde. Fakat bu yatırımın vazgeçilmesinin ana nedeni Almanya devletinin baskısı olduğu yönünde yorumlar bulunuyor.

Passat ve Skodab Türkiye’de Üretilecekti

Alman Volkswagen seosu Diess kovit-19 salgını esnasında araca olan talebin düştüğü, mevcut talebin karşılanmasında ise mevcut fabrikaların yeterliği olduğunu açıklasa da bu sebepler doğru bulunmadı. Manisa’da açılması öngörülen fabrikada Passat ve Skodab modellerini üretecekti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu