Ekonomi

2022 Yılında Engelli Maaşı Ne Kadar Alacağız?

Son Dakika Haberi – Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2022 yılında asgari ücreti açıklamasının ardından devlet tarafından verilen sosyal yardım tutarları da belli oldu. Bu anlamda 2022 yılında ödenecek olan Engelli Maaşları da belli oldu. Yıl boyunca ne kadar maaş alacaklarını merak edenlerin alacakları tutar arttı.

Özürlüler Engelliler Ne Kadar Maaş Alacak?

Önümüzdeki yıl için rekor seviyede artış gösteren Asgari ücret tutarı devletçe yapılan yardımları da artırdı. Yüzde 50,54 seviyesi ile en çok artış oranı göstermesi yardımlarında artışına işaret. Asgari ücretin 4 bin 253 TL olarak açıklanmasının ardından gelir vergisi ile damga vergisi kesintisi de kaldırıldı. Bu aşamada alan kişilerin merak ettiği engelli maaşı da 2022 yılı için 1552 TL olacak. Geçtiğimiz yıl engelli vatandaşlar bu yardımı 1.035 TL olarak alıyordu. Bu aşamada evde bakım maaşı da 2706 TL olarak kayıtlara geçmiş oldu.

2022 Yılı İşsizlik Maaşı Arttı. En Düşük 2137 En Yüksek 2541 TL oldu.

Engelli Maaşını Kimler Alıyor?

Tam teşekküllü devlet hastanelerinden alınan ve raporda en az yüzde 50 oranında engelli olduğu tespit edilen kişiler bu yardımı alabiliyor. Ayrıca yardımı alacak kişinin 18 yaşından büyük olması şart. Bu anlamda sigortalı olarak çalışan kişiler yardım alamıyor. Engelli yardımı alınmasında aylık gelir sınırı hane halkıyla ilgili diyebilirim. Burada asgari ücretin üçte biri tutarı ev hane halkının kişi başına düşen tutardan az olması gerekiyor.

Engelli Raporu Olması ve Ağır Engelli Yazması Gerekiyor

Engelli maaşlarının alınmasında 16 Aralık 2010 tarih ve 27787 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırma, ve Özürlülere verilecek sağlık raporları hakkında Yönetmelik bu anlamda yardım alınmasındaki hususlara ayrıntı getirmişti. Bakılan hastanın en az yüzde elli ve üzerindeki bir raporu engelli olması gerekiyor. Ayrıca raporda ağır engelli kısmında da evet yazıyor olması ile yapılan müracaatlar sonrası Engelli Yardımı ve Maaşı veriliyor.

2022 Yılında Kapıcı Apartman Görevlisi Maaşları Ne Kadar Oldu?

Evde bakım maaşı olarak ta adlandırabileceğimiz engelli maaşları Aile Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı olarak İl ve İlçelerde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurusu yapılıyor. Burada gerekli şartları taşıyan kişilere devlet engelli maaşı vermeye başlıyor. Başvurularda kişinin ve ikamet ettiği evdeki hane halkının SGK kaydı başta olmak üzere aylık gelirleri ve mal varlıkları araştırılıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu