EkonomiKredilerÖzel Haber

2 nci El Araç Kredisi Yüzde Kaç Veriliyor?

Herkes doğal olarak yüksek modelli ve kaliteli araç almak ister. Bu manada alım için belli birikiminde olması şarttır. Taşıt kredisi de kullanmanız mümkün. Ancak yine de bir birikim olması gerekir. Aracın tamamına kredi alma imkanınız belki olabilir ama biraz uzak bir ihtimal. Kullanılmamış araç alımında olduğu gibi 2. El araç alımlarında da taşıt kredisi kullanımı söz konusu. Bütçesi bu mana da yetmeyen kişiler ikinci el araçları da taşıt kredisi ile almak isterken yüzde kaç oranında kredi alabilirim sorusunu soruyor.

Kasko Değerine Göre İkinci El Taşıt Kredisi

Aracın kasko bedeli kredi miktarını belirler demiştik. 100 bin liraya kadar olan araçların kredi miktarı % 70 oranındadır. Yani 100 bin lira değerindeki bir araç için 70 bin lira kredi kullanabiliyorsunuz. 50 Bin liralık bir 2. El taşıt alacaksanız doğal olarak alacağınız kredi tutarı da % 50 ile 25 bin lira oluyor. 150 Bin liralık bir araç alacaksanız bu aşamada 100 bin lirası için % 70.,  50 bin lirası için de % 25 oranında kredi alırsınız. Yani toplam alacağınız taşıt kredisi tutarı 95 bin liradır. Bu manada 55 bin lira da birikiminiz olması şarttır. Aracın ne kadarına kredi çıkar diye merak ediyorsanız bu şartlarda kasko bedelinin üzerinden hesaplanıyor.

Kredili Araç Satışlarında Kampanyalar

Bankalar, Finans kuruluşları ve araç bayileri taşıt satışını artırmak için kredili satış yapmak zorunda kalıyor. Bu aşamada bankalar ve finans kuruluşları ile anlaşmalı olarak kişilere farklı teklifler sunan şirketler 2. El araç alımında da kredi verebiliyor. Bu anlamda kullanılmış araçların alımında da bazı araç yaşı şartı da söz konusu. Bu şartlar dahilinde kişi araç bedelinin ne kadarına, ikinci el aracın yüzde kaçına kredi alabilirim sorusunun cevabının peşine düşüyor.

Taşıt kredisine başvurular kişiler parası olması halinde dahi tercih edilebilen bir husus. Güncel olarak faizler yüksek olabilir ancak taşıt kredileri faizlerin düşmesi ile daha cazip hale geliyor. Bu anlamda kişilerde aracını peşin almak yerine vadeli ve kredili alma yoluna gitmek istiyor. Sıfır diyeceğimiz kullanılmayan araçlarda firmalar belli kampanyalar düzenliyor, faizsiz vade veriyor, vade uzatıyor. Ancak ikinci el araç almak isteyenler için durum böyle değil. Aracın yaşı ve tutarı da önemli.

Resmi Gazetede Kullanılabilecek Taşıt Kredisi Miktarı Açıklandı

Taşıt alımlarında finans kuruluşları aracın tamamına kredi vermezler. Bu kredi miktarı aracın bedeline göre belirleniyor. Bu durumda alacağınız kredi miktarı da doğal olarak değişmiş oluyor. Son düzenlemeler sonrası aracın değeri 100 bin liranın altındaki araçlar için araç değerinin yüzde 70 ini açmayacak kadar kredi veriliyor. Bu rakam daha önce 50 bin lira iken günümüzde iki katına çıkarıldı. Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından yürürlüğe giren bu durum sıfır araçlar için geçerli. Araca kesilen fatura üzerinden kredi tahsisi yapılıyor. Mart 2021 tarihinde yapılan düzenleme sonrası taksitli otomobil satışlarındaki vade ve kredi tutarları Resmi Gazetede yayımlanmıştı.

2. El Araç Kredilerinde Taşıt Değeri

Kendinize modelli de olsa ikinci el bir araç almak isteyebilirsiniz. Bu araca da bütçeniz yetmediği için kredi kullanmak istiyorsanız aracın bedeli üzerinden kredi almanız söz konusu. Bu nedenle aracın bedelinin de nasıl belirleneceği merak konusu. İkinci el araçlarda kredi kullanmak için aracın bedelini aracın kasko bedeli ile belirliyorsunuz. Yani kasko bedeli üzerinden araca değer tespiti yapıyorsunuz. Çünkü kullanılmış araçlara fatura kesilmesi de söz konusu değildir.

İkinci El Araç Alımlarında Aracın Yaşı

Kredili ikinci el taşıt alımlarında kasko bedeli üzerinden kredi miktarı alabilirken bu anlamda kredi kullanabileceğiniz araçların yaşları yani modelleri de sınırlıdır. 50 Bin liraya kadar olan 2. El araçlarda kredi yüzde 50 oranında iken taşıt kredisi alabilmeniz için aracın yaşı da 5 yaşında olması gerekiyor. Bu durum bazı bankalarda 10 yaş olarak belirtiliyor olsa da; ikinci el araç için standart beş yaşında daha düşük araç olması gerekiyor. Bu aracın kasko bedeli ile oranlanırken sıfır araçlarda kesilen fatura üzerinden kredi tahsisi yapılıyor.

2.El taşıt Kredisinde Vadeler

Kredi tutarlarındaki limitler kadar vadeleri de BDDK yasaları gereği sınırlı. Zaman zaman devlet otomotiv sektörünü canlandırmak için farklı adımlar atıyor. Bu adımlar ile kredi vadesi uzatılabilirken bazı durumlarda da kısaltılıyor. Son yapılan güncelleme ile 0 ve 2. El taşıt alımlarında kredi kullanacak kişiler maksimum 48 ay vadelerde kredi alabiliyor. Taksitle otomobil alımı için vadeler 24 ay ile 60 ay vadelerde yapılabilecek. Bu manada vade aracın bedeline göre belirleniyor. Muhtemel alacağınız 0 km araç bedeli ile vadeleri ise maksimum şu şekilde;

  • 120 bin liraya kadar faturalandırılan araçlar için 60 ay (5 Yıl)
  • 120 ile 300 bin arasındaki fiyatlarda faturalandırılanlar için 48 ay (4 Yıl)
  • 300 – 750 Bin lira arasındakiler için 36 ay (3 yıl)
  • 750 Bin lira ve üstü için 24 ay taksitle araç alımı ve satışı yapılabiliyor.

Örnek Hesaplamalar

İkinci el araçta 100 bin liralık bir taşıt alacağınızı düşünürsek burada 30 bin lira peşinatınız olması gerekir ve kalan 70 bin lirasına taşıt kredisi kullanabilirsiniz.

Eğer 200 bin liralık bir araç alacaksanız 50 bin lira peşinatınız olmalı ve 150 bin liraya kadar kredi kullanma imkanınız olur.

Kasko bedeli ya da fatura bedeli 50 bin lira olan bir araç alacaksanız cebinizde bu anlamda 25 bin lira peşinat olması gerekir.

Araç Kasko Bedeli Nasıl Öğrenilir?

Türkiye Sigortalar Birliği TSB aylık olarak araç kasko fiyatları gündem olarak günceleme yoluna gidiyor. Bu aşamada her türlü aracın kaskosunu interaktif oluşturulan sitede sorgulayabiliyorsunuz. Buradan giriş yaparak alacağınız araç ve mevcut aracınızın kasko bedelini buradan öğrenebiliyorsunuz. Liste halinde de buradan indirebilir ve tüm marka ve model araçların kasko değerlerini inceleyebilirsiniz. Buradaki rakamlar sigorta şirketlerinin motorlu araçlar için kasko bedellerinin belirlenmesinde yardımcı rakamlardır. Net rakamlar olmasa da genel olarak bu rakamlar üzerinden hareket edilmektedir. tum-araclarin-kasko-bedelleri-fiyatlari

Artan Fiyatlar Araç Alımını Zorlaştırıyor

Son yıllarda özellikle coronavirüs salgını ile otomotiv sektörü ve ekonomide meydana gelen hususlar nedeniyle tüm araçların fiyatlarında ciddi artışlar oldu. Sıfır araç üretiminin durması ikinci el fiyatlarını 2 – 3 e katladı. Bu manada artan fiyatlar ile kişiler araç alımı yapamaz hale geldi. Kredi kullanılsa bile taşıt kredisi faizlerinin de yüksekliği nedeniyle otomotiv sektörü durma aşamasında. Bunun yanında ÖTV gibi hususlarda oluşturulan kampanyaların son bulması üzerine artış gelmesi de araç fiyatlarını doğrudan etkiledi.

Taşıt Kredisi İle İhtiyaç Kredisi Kullanmak

Araç alımında yüzdeler ile kredi alabileceğiniz için bu anlamda peşinatınız olmaması halinde bazı vatandaşlarda ihtiyaç kredilerine başvuruyor. Yani peşinatını taşıt kredisinin yanında tüketici kredisi ile karşılama yoluna gidiyor. Bu durum kişinin iki taksit ödemesi anlamına geliyor ki zaman için de alıcıyı da zorluyor. Tüketici kredisi alımı şartlarına göre taşıt kredisine göre zordur. Burada alınan taşıta rehin konulması kredi alımını kolaylaştırır ki ihtiyaç kredisi için aynı şeyleri söyleyemeyiz. Burada aylık gelirinizin olması üzerine kredi notunuzun da iyi olması halinde bankalar sizlere borç para verecektir. Bunun için taşıt ve ihtiyaç kredisini aynı anda kullanmanız zorlaşır.

Maaşımın Ne Kadarına Kredi Alırım?

Aylık düzenli geliri olmasına karşın kredili araç alımı talebiniz halinde maaşınızın da % 70 oranında taksit ödeyebileceğiniz bir kredi miktarı tahsisi yapılacaktır. Yani Asgari ücret 2 bin 825 lira. Bu aşamada alabileceğiniz kredi miktarının aylık 1977 lira ödeyebileceğiniz şekilde belirleniyor. Çünkü kişinin yaşamını idame ettirmesinde harcayacağı tutarın da kendisine kalması gerekiyor. Hem taşıt hem ihtiyaç kredisi almak isterseniz aylık taksitiniz 1977 lirayı geçemeyecektir. Bunun için kredi alımınıza da engel bir husus oluşur.

İkinci El Araç Kredisi Veren Bankalar

Kişiler ve kurumlar araç alımlarında taşıtın tamamına kredi verilmesini ister. Ancak BDDK kuralları gereği alacağınız taşıtın tamamına kredi verilmesi söz konusu değildir. Yani yasalar nezdinde bu durum mümkün değil. Taşıt alımlarında sıfır ve ikinci el için araç kredisi alımı için alternatifiniz olan bankalar şu şekilde sıralanabilir…

  • Ziraat Bankası
  • Halk Bankası
  • Vakıfbank
  • Yapı Kredi Bankası
  • Garanti BBVA
  • Denizbank
  • TEB
  • İş Bankası
  • Odeabank
  • QNB Finansbank
  • Anadolu Bank
  • VDF

Alacağınız otomobil sıfır km olması halinde bazı firmalar sizlere farklı kampanyalar sunabiliyor. Bu aşamada faizsiz vadeler, peşinatta indirimler gibi kampanyalar düzenleyen başta Renault, Tofaş, Honda, Toyota, Opel, Ford ,Fiat, Peuggeot, Wolksvagen, Citron belli tutarlara kadar faizsiz taşıt kredisi vadelendirme yaparlar. Yani günümüzde paranın çok bir değeri kalmadı ama 100 bin liraya 12 ay faizsiz vade imkanı gibi kampanyalar bulabilirsiniz. Ancak bu aşamada araçların bedelinin 250 bin lira ortalamalarında olması sizin 150 bin lira peşinatınız olmasını gerektir. Bu aşamada 100 bin lirayı da 12 ay vadede ödemek elbette çok zor bir husus.

Okunmalı : Ziraat Bankasından Satılık 2. El Araçlar

0 Faizli otomobil kredisi herkesin istediği husus. Ancak sıfır km araçlar için uygulanıyor olması ve vadesinin de kısa tutulması herkesin bu alımdan uzak kalmasına neden oluyor. Tabi alımda sadece araç bedeli kalmıyor. Aracın kredisi için kredi tahsis ücreti, bunun yanında kasko yaptırmanız, aracın sigortasının yaptırılması gibi hususlarda bu firmalardan yapılmak zorunda kalınıyor. Bu durumda da masraflarda artan bir rakamdan bahsetmek mümkün.

Araç Alımında En Uygun Zaman Ne Zaman?

İstediğiniz bir marka var mıdır bilemeyiz. Ancak kredili araç alımı yapacaksanız bu aşamada otomotiv sektörünü yakından takip etmeniz ve kampanyaları beklemeniz gerekebilir. Taşıt alımı için firmalar kampanyalarını genelde 12 nci ayın sonlarına bırakır. Bu dönemde önemli kampanyalar yapılıyor ve en uygun şartlarda ikinci el araç alımı için en iyi zamanın yıl sonu olduğunu söylemek mümkün.

Okunmalı . Vakıfbank’tan Satılık 2. El Araçlar

Taşıt Kredilerinde İpotek Tesis Ediliyor

0 ve 2 nci el araç alacaksanız bu araca kredi kullanacaksanız kredi kullandığınız bankaya aracınızı da ipotek tesis etmeniz şart. Aracın borcu bitene kadar bu aracı satamıyorsunuz. Zira banka bu güvence ile size kredi veriyor. Bu manada ipotekte ise yüzdelik dilim söz konusu değil. Aracın belli miktarına kredi veren banka tamamına ipotek tesis ediyor. Kredi bitimine kadar yıllık kaskonun bu bankadan yapılması zorundu tutuluyor. Sigorta da yine kasko ile aynı.

2 nci El Taşıt Kredisi Nasıl Alınır?

Burada kredi ile ikinci el araba alacaksanız öncelikli olarak bankanızı seçmeniz ve burayla görüşerek kredinize ön onay almanız gerekir. Yani size kredi veriyorlar mı, verirler mi bunu kesinleştirin. Aracı aldıktan sonra size kredi vermezlerse ne yapacaksınız. Arabayı aldıktan sonra yani noter üzerinden adınıza tescil yapıldıktan sonra krediyi almak istediğiniz bankaya gidiyorsunuz. Burada aracın kasko bedeline bakılıyor ve bu bedel üzerinden size kredi tahsisi yapılıyor. Yapılan kredi ise satın aldığınız kişiye veriliyor ki size teslim söz konusu değil.

Okunmalı : Halkbank’tan Satılık Çekme belgeli Araçlar

2. El Taşıt Kredisi İçin İstenilenler

Bu işlemler için aracın size tescil edildiğine dair noter satış belgesi, kimliğiniz, aylık düzenli gelirinizi gösteren bir belge ile krediyi alacağınız banka ya da finans kuruluşuna gitmeniz yeterli oluyor. Ticari araç alımı yapacaksınız bu durumda ayrıca esnaf oda kayıt belgesi, ticaret sicil gazetesi istenecektir. Serbest meslek erbapları için vergi levhası, gayrimenkul ipoteği ile kredi alacakların ipotek ettirecekleri taşınmazın tapu aslı ile fotokopisi, emekli kişilerse emekli hesap cüzdanı gibi hususlar ayrıca istenebilir.

Okunmalı : Noterde Araç Alımında Güvenli Ödeme

Taşıt Kredisi Faiz Oranları Ne Kadar?

Geçtiğimiz aylarda gayet cazip taşıt kredisi faizleri sunulurken zaman içinde artan faizler taşıt kredilerinde de yükü artırdı. ÖTV gibi kampanyaların bitmesi, artan fiyatlar da araç fiyatları ile satışları doğrudan etkiledi. Bu manada güncel olarak değişmekte olan 2. El ve 0 km Taşıt Kredisi faiz oranları 100 bin liraya kadar alımlarda şu şekilde,

  • İş Bankası % 1,55
  • Yapı Kredi Bankası % 1,59
  • Akbank % 1,67
  • Alternatifbank % 1,70
  • Garanti BBVA % 1,74
  • QNB Finansbank % 1,79
  • Fibabanka % 2,02
  • HSBC % 2,09

En Uygun Taşıt Kredisi İş Bankasında

Zaman zaman değişiklik gösterse de güncel olarak en uygun taşıt kredisi iş bankasında. Burada 100 bin liraya kadar alacağınız kredinin faiz oranı % 1,55.  Bu oranda 36 ay vadede ödeyeceğiniz araç kredi taksiti ise 3 bin 836 Lira. Toplam geri ödemeniz 38 bin 82 Lira. Ödeyeceğiniz BSMV dahil masraflarınız ise 548,89 Lira. İş Bankasında taşıt kredisi vadesini 37-60 ay aralığında kullanmak isterseniz burada faiz oranı % 1,60 oranına çıkıyor. Kredi Tahsis ücreti 500 lira öderken, rehin tesis ücreti de 22,75 TL ödemelisiniz. Ayrıca bu rakamlarda sigorta ve kasko bedeli de bulunmuyor. Bunlar için ayrıca bedel ödeyeceksiniz.

Okunmalı : Tüvtürk Araç Muayene Ücretleri

En Pahalı Taşıt Kredisi HSBC Bankta

Tercihler elbette tüketiciye ait. İş Bankasına oranla en yüksek faizli taşıt kredisi HSBC banktan veriliyor. Bu aşamada 100 bin lira kredi için 36 ödeyeceğiniz taksit tutarı 4 bin 250 Lira. 54 bin 453 lira faiz ödemesi yapmanız gerekiyor ki bu rakamda İş bankası ile arasındaki fark 16 bin liradan fazla oluyor.

Yapı Kredi Bankası 2. El Taşıt Kredisi

Kredi alternatifiniz Yapı Kredi Bankasından ise faiz oranımız 1,59. Bunun için aylık 3 bin 866 TL 36 ay ödemeniz olur. 48 ay için 3 bin 199 TL taksit ödersiniz. Faiz oranı yine aynı orandadır. Toplam geri ödemeniz 154 bin 124 TL. Elbette masraflar, sigortalar ve kaskolar hariç ödeyeceğiniz rakamlardır.

Okunmalı : 2 nci El Araç Fiyatları Düşecek mi?

Akbank 2. El Taşıt Kredisi

100 bin lira için taşıt kredi faiz oranı 1,67. Aylık ödemeniz 3 bin 926 lira. Toplam tutar ise 141 bin 880 Lira oluyor. 48 ay vade isterseniz faiz yine 1,67 ve aylık ödemeniz ise 3 bin 263 lira oluyor. Toplamda da 157 bin 167 Lira ödüyorsunuz.

Bankaların Ortağı Markalarda Faizler Düşüyor

Taşıt Kredilerine ve faizlerine etki eden hususlardan bir tanesi de bankanın ortağı konumundaki markanın satın alınması ile gerçekleşir. Örneğin Yapı Kredi Bankasından alacağınız Ford marka araçlar için daha uygun faiz oranı ve şartlar sağlanabilir. Bu durum Toyota marka alacağınız zaman Akbank’tan kredi talep ederseniz yine değişiyor. Yani diğer markalara oranla daha uygun veriliyor. Bunun nedeni ise kendi markaları olmasıdır.

Özellikle yüksel model, lüks araç alımı herkesin rüyası diyebiliriz. Bu manada araç alımında düşük bütçelere sahip olmamız bizi finans kuruluşlarına bağımlı yapıyor. Burada kredi olmadan araç almamız mümkün değil. Bu aşamada hem sıfır km hem kullanılmış 2 nci el araçlar için taşıt kredisi alımlarında aracın bedeli üzerinden yüzde oranı ile kredi alımları BDDK yasaları gereği zorunlu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu