Borçtan dolayı alacaklı alacağını tahsil etmek adına İcra Müdürlüğü aracılığıyla icra dosyası açar ve haciz ile alacağını tahsil etme yoluna gitmeye çalışır. Açılan icra dosyası kapatma işlemi borcun tamamen ödenmesi halinde alacaklının ya da vekilinin borcun tahsil edildiğine dair dilekçe yazarak icra Müdürlüğüne teslim eder. Bu aşamada dosya işlemden kalkar. Diğer bir yol ise icraya veren kişi dosya ile ilgili olarak bir sene boyunca işlem yapmaz ise süre dolumu nedeniyle dosya işlemden kalkmış olur.
İcra Dosyasının Açılması ve Kapatılması
Borçlu olarak icra ve haciz kapınıza dayanmış olabilir. Burada alacaklının borcun tahsili için bu yolu tercih etmesinin tek sebebi sizlerin ödemekten imtina etmiş olmanızdır. Bu aşamada alacaklı kendisi ya da vekili olan avukat aracılığıyla icra müdürlüğüne borcun tahsili için başvurur ve icra müdürlüğü de sizlere bir tebligat çıkartarak borcun ödenmesini ister. Tebligatın gelmesi ile sizlerin borcun ifasında sürenizin dolması halinde ödemekten kaçınıyorsanız yine haciz işlemi başlayabilir. Bu aşamada ilk etapta banka hesaplarınız ve sonra da maaşınız üzerinden gerçekleştirilse de alınamadığı takdirde taşınır ve taşınmaz mal varlıklarının haczi ve satışı ile bu süreç devam eder. Her ne kadar sizin itiraz hakkınız olsa da gerçekten borcunuz varsa itiraz ederseniz bu haczin süresini uzatırken aynı zamanda sizin adli olarak ceza almanıza vesile olur. Bu nedenle de itirazdan kaçınmakta fayda olacaktır.
İcra Dosyasının Kapatılmasında Tek Yol Borcun Ödenmesi
İcra Müdürlüklerinde açılan dosyalar ile bu dosyaların kapatılmasının tek sebebi borcun tamamen ödenmiş olmasıdır. Ya da alacaklının bir sene boyunca dosya ile ilgili olarak işlem yapmaması halinde de icrada dosya işlemden kalkar ve dosya kapatılmış olur. Ancak bu aşamada alacaklı yine harcı ve masrafları ödeyerek başvuru yaparsa dosyanız yine açılmış olur. Bu nedenle İcra Müdürlüğünde açılmış olan icra dosyalarının tamamen kapatılması için tek yol sizin borcunuzu tamamen kapatmış olmanız gerekiyor.
İcra Dosyasının Açılmasında Limit
Bazı Tüketiciler sosyal medyadan duyduğu haberler ile icra dosyasının açılmasında alt sınır sorgulaması yapıyor. Ancak tamamen beklentilerden uzak bir sınır sorgulaması ve tartışması söz konusudur. Burada alacaklı olan her türlü alacağını tahsil etmek için icraya başvuru yapabilir. Yani limit söz konusu değildir.
İcra Dosyasında Borç Yükü Artar mı?
Borcunuzdan dolayı icraya verilmişseniz burada İcraya Düşen Borç Ne Kadar Artar sorusunun cevabını arar hale gelirsiniz. Elbette icranın konusu ile alacağından dolayı vekil kullanan kişiler avukat masrafı, icra masrafları gibi hususları da sizden tahsil etmek isteyecektir. Bu aşamada sizin borcunuzun üzerine yasal faiz, avukat vekalet ve icra masrafları da ekleneceğinden düşük tutarda olan borçlarınız daha katlanabilir. Bu nedenle borcun ödenmesi için gerekli hassasiyetin gösterilmesi önem arz eder.
Borcun Ödendiğine Dair Belge Alın
Borcunuzu ödemenize rağmen alacaklı İcra Müdürlüğüne borcun tahsil edildiğine dair dilekçe yazmaktan kaçınabilir, unutabilir ya da süreyi uzatabilir. Bu gibi durumlarda borçlu olarak borcunuzun tahsil edildiğine dair bir yazıyı ya da makbuzu mutlaka alarak dayanak belgeniz oluşması önemli. Çünkü borcun ödenmesine rağmen maaşından icra kesintisi yapılan bir çok kesimden bahsetmek mümkün. Bu aşamada borcun ödenmesine rağmen fazla yapılan ödemelerin geri alınması da söz konusu olsa da zaman kaybı ve uğraşma yerine icra dosyası kapatma işleminin hızlı bir şekilde yapılması uygun olur.