EkonomiGündem

2021 Yılında Altın Ne Olacak? Altına Yatırım Yapmalı mı?

Yeni yıla girmemiz ile birlikte küçük miktarlarda da olsa yatırım yapma isteğinde olan vatandaşın merak konusu 2021 yılında altın ne olacak? Altının gram fiyatı ne kadar olur? Güncel olarak önümüzdeki süreçte altın fiyatları için bir çok senaryo yazmaz mümkün.

Geçmişe dönük olarak uzun bir süre altın fiyatlarının yıl sonu ile kapanış rakamlarına bakıldığında sürekli artış yaşandığını görmemiz mümkün. Uzun vadede yapılan altın yatırımları yatırımcısına kazandırdığını bu grafiklere bakarak söyleyebiliriz. Önümüzdeki yıl sürecinde altın fiyatlarının da artış göstereceği yazılan senaryolar arasında. Bu aşamada altın yatırımı yapılabilir mi? Elbette uzun vadede alternatiflerden bir tanesi olarak değerlendirilebilir.

Yeni Yılda Altın Fiyatları

2020 yılı küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisi için hiç açıcı geçmedi. Özellikle Türkiye açısından bakıldığında esnafın zor durumda kaldığı, kişilerin işsiz kaldığı gerçeği bu süreçte ekonomimizi kötü olarak etkiledi. Bu aşamada devlet olarak kişilere gerekli finansman desteği verilirken aynı zamanda kişilerin işden çıkarılmasının önüne geçildi. Gerçek ve tüzel kişiliklere uygun faizli kredi paketleri verildi ve ekonomik durumu kötü olan vatandaşa devlet eliyle yardımlar yapıldı. Ekonomi ve finans dünyası bu manada önemli olarak değer kaybederken beraberinde Türk Lirası da değer kaybetti. 2021 yılına girmemiz ile kişileri ve esnafı çok daha zor günler bekliyor gibi görünüyor. Her ne kadar aşıların kullanılmasına onay verilse de ve Türkiye’de de en sonunda Çin’den gelen aşılar yapılmaya başlanmış olsa da ekonomik olarak bizleri nelerin beklediği merak konusu.

Korona Salgını Ekonomiyi Yakından Etkiledi

Ekonomimizi yakından etkileyen koronavirüs salgını ülke ekonomisinde online alışverişin yolunu açtı. Kişiler bu manada önemli harcamaları evinden yaparken kargo şirketleri ve online alışveriş siteleri de gelirlerini artırma yoluna gitti. Buradan bakıldığında irili ufaklı yatırım yapanların yatırımına konu olan araçlar değerlendirmeye alındığında elbette herkesin yönlendiği yatırım aracı altın başta olmak üzere döviz oldu. Bu nedenle 2020 yılının en iyi yatırımı da yani en çok kazandıranı da altın oldu. Yıl sonu itibariyle altın fiyatlarına bakıldığında gram altın bir önceki yılın sonuna göre % 55,91 oranında artış gösterdi. Nitekim bu artış kimsenin beklemediği kadar büyük ölçekte oldu.

Altın % 55,91 Oranında Artış Gösterdi

Aralık 2019 yılında altının gram fiyatı 291 lira seviyelerinde kapanmıştı. Bu yıl ise yılın son işlem gününde altının gram fiyatı 454 lira olarak işlem gördü. Nitekim daha önce 530 lira seviyelerine çıkan altın Ekonomi kurmaylarının değişmesi neticesinde bu miktarlara kadar geriledi.

Yatırımda altın kadar döviz ve başında da ABD doları önemli seviyelerde artış gösterenlerden. Altının ons fiyatının da dolar kuru ile hesaplanıyor olması önemli bir ölçek. ABD doları Aralık 2019 yılına oranla bakıldığında % 24,89 oranında bir artışa sahne oldu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu