Gündem

E-Defter Nedir Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-defter diğer e-devlet uygulamaları gibi hayatımıza getirilen kolaylıklardan birisidir. Pek çok işlemin dijital ortamdan yürütüldüğü gibi e-defter ile de pek çok işimizi kolayca yapabilmemiz için uyarlanmış bir uygulamadır. E-defter kanunen bütün iş yerlerinin yürüttükleri işleri ve işlemleri def terleyerek dosyalaması zorunlu tutulduğu bir işlemdir.

Bu sebeple işyerlerinin işlemlerinin dijital ortamda dosyalanarak kayıt altına alınmasını kolaylaştırması için e-defter uyarlanmış ve bu işlemin kolayca yapılması sağlanmıştır. İş sahipleri yeni açtıkları iş yerleri için www.edefter.gov.tr internet adresinden başvuru yaparak bu işlemi kullanmaya başlayabilir. E-defter uygulaması işyerleri için zorunlu olan bir işlemdir.

E-Defter Nedir?

E-defter devlet tarafından işverenlere zorunlu tutarak kullanılmasını sağlayan bir işlem kayıt sistemidir. İş yeri sahibi olan kişiler firmalarının ve ya şirketlerinin muhasebe işlemleri dâhil olmak üzere bütün işlemlerinin kayıt altına alınması ve devletin bundan haberdar olmasını sağlamak için uyarlanmış bir sistemdir.

İşverenler işçileri hakkında yaptıkları işlemler ve yapacakları vergiler dâhil olmak üzere diğer bütün işlerini kayıt altına alarak dosyalamaları kanuni bir zorunluluktur. Ve işverenler bütün işlemlerini e-defter ile yapmaları da hem işveren firmaların işlerini kolaylaştırır, hem de devletin işini kolaylaştırmaktadır.

Okunmalı : İnternetten Kredi Kartı Borcu Sorgulama

E-Defter Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vergi mükellefi olan iş yeri sahiplerinin kanunen zorunlu oldukları kayıt işlemlerini eski usule göre defter altına almaları zorunlu idi. Ancak bu zorunluluk dijital ortama taşınarak e-defter sistemi ile yapılması yasa gereğince değiştirildi.

Günümüzde iş yeri sahipleri zorunlu olarak e-defter başvurusu yaparak dijital ortamda işlemlerini kayıt etmek zorundalar. İş sahibi www.edefter.gov.tr internet adresi üzerinden e-defter başvurusu yapabilir. Ayrıca e-defter başvurusu yapmak için gerekli olan formu doldurarak sahip oldukları mali mühür ile onaylayarak başvurusun tamamlar.

Okunmalı : ESBİS Veri Kaydı Nasıl Yapılır

E-Defter Başvurusu İçin Gerekli Olan Şeyler Nelerdir?

Vergi mükellefi olan iş yeri sahibi açtığı iş yeti için e-defter başvurusu için gerekli olan şeyler şunlardır:

  • İş yerine ait olan mali mühür ve ya iş yerine ait olan zaman damgası
  • İşyeri sahibinin E-deftere uyumlu olan bir yazılıma sahip olunması
  • İşyerinin kullanacağı programın e-Defter formatına göre güncel olması
  • Vergi mükellefi olan iş yeri sahibinin e-Defteri saklama ve Türkiye’de uygun arşivleme seçeneğini kullanabilmesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu