Katılım Bankası Ne Demek?

Genel olarak tanımlamak istersek, katılım bankaları, İslami esaslara göre çalışan ve İslami düşünceye göre, faizin haram olması nedeniyle, faiz sisteminin işlemediği bankalardır. Katılım bankalarını diğer bankalardan ayıran birçok farklı özellik vardır. Katılım bankacılığının, çalışma esası, kar ya da zarara dayanır. Müşterilerin yatırımlarını değerlendirmek için, katılım bankasına yatırdığı para, sermayedir. Katılım bankası, müşterilerin yatırdığı para ile bazı ticari faaliyetlerde bulunur, yani müşterilerin katılım bankasına yatırdığı para, katılım bankası tarafından, ticari faaliyetlerde kullanılır.

Katılım Bankası Ne Yapar?

Şimdi beraber Katılım Bankası Ne Demek sorusunu cevaplandıralım. Katılım bankaları, mal alım satımı gibi ticari faaliyetlerin dışında, kira geliri elde edebilir. Leasing denilen bu yöntemden doğan gelirde ortaklar arasında dağıtılır. Katılım bankası bu sistemin emek tarafıdır. Katılım bankasının yaptığı ticari faaliyetlerin sonunda oluşan kar ya da zarar, orantılı olarak tüm ortaklara dağıtılır. Katılım bankaları ile müşterileri arasında Mübadele adı verilen bir sözleşme vardır. Mübadelenin anlamı, sermaye- emek ortaklığıdır. Mübadele, İslam hukukuna dayanan bir ortaklık sözleşmesidir.


Pet Şişe Toplayarak Ne Kadar Para Kazanılır?

Katılım Bankası Faizsiz Bankacılık mı?

Ekonomi dünyasının vazgeçilemezleri arasında bulunan Katılım bankaları, diğer bankalar gibi kredi kullandırmazlar. Bankalardan kullanılan kredilerin otomatikman faizi ortaya çıkarmasından dolayı, kredi konusunda da diğer bankalardan farklı çalışmaktadır. Katılım bankaları, ortaklarının nakit ihtiyaçlarını, ticari faaliyet yaparken aldığı malı, ortağına vadeli olarak satarak, ortağının nakit ihtiyacını çözer. Satın alınan malın peşin alınarak, üzerine kar ilave edilerek, vadeli olarak müşteriye satılmasına, murabaha adı verilir.

Yorum yapın