EkonomiGündem

Kıdem Tazminatı Hesaplama Nasıl Yapılır? 

2022 kıdem tazminatı  ne kadar oldu? Araştırılmaya devam ediliyor. 2022 asgari ücret tutarında gerçekleştirilen 500 TL’lik bir artışın sonrasında 2022 kıdem tazminatı hesaplama merak edilmeye başlandı.
Asgari ücret tespit komisyonunun asgari ücret açıklamasının hemen sonrasında ise 2022 senesi içerisinde kıdem tazminatı rakamlarının tam olarak ne kadar olacağını merak eden vatandaşlar, bu durumu sosyal medya hesapları başta olmak üzere çeşitli arama motorlarında sorgulamaya devam ediyor.
Okunmalı : Kıdem Tazminatı Hesaplama

Kıdem Tazminatı Nedir? 

Bir işçinin, çeşitli nedenler ile işyerinden ayrıldıktan sonra işveren tarafından 4857 sayılı kanun bağlamında işçiye ödemekle yükümlü olduğu paradır. Fakat kendi isteği ile işten ayrılmış olanlar kıdem tazminatı almaya hak kazanamaz. Sözleşmenin feshedilmesi, kadın çalışanın evlendiği yıldan sonra ki 355 gün içinde, kendi rızası ile sona erdirilmesi ya da ölüm nedeni ile son bulması hallerinde ödenir.
Okunmalı : Dul ve Yetim Maaşı

Kıdem Tazminatı Alabilmek Amacıyla Kaç Sene Çalışmış Olmak Gerekir? 

Bir işçinin aynı işyerinde ya da aynı işverene bağlı bir şekilde değişik işyerlerinde en az 1 yıl boyunca çalışmış olması gerekir.
Kıdem Tazminatı Almanın Koşulları Nelerdir? 

Öncelikli olarak kendi isteği ile işten ayrılmış olması ya da vefat edilmiş olması durumunun olması gerekir, bunun haricinde eğer işveren, çalışanı ahlak dışı kurallar ya da iyi niyet kurallarına karşı davranışlarından dolayı işten çıkarırsa bu tazminata hak kazanamaz. Kendi istek ve arzusu ile işten ayrılmış ise ayrılma sebebi iş yasasının 24. Maddesinde belirtilmiş olan işçinin haklı bir sebebi olması ve buna uyarak işten ayrılması şartına bağlı olması gerekir.
Okunmalı : Kira Yardımı

Kıdem Tazminatı Hesaplanması 

İşe başlama tarihinden itibaren hizmet akdinin süresince her geçen sene açısından işveren bir işçiye 30 günlük giydirilmiş brüt ücret tutarında tazminat ödemekle yükümlüdür. Bir seneden artış gösteren süreler açısından ise aynı oran üzerinden ödeme yapılır.

Giydirilmiş Brüt Ücret Nedir? 

İşçi olan kişiye verilmiş olan aylık brüt maaş ve ikramiye, yemek, yakacak yardımı, yol gibi çeşitli maddi imkânların eklenmesi ile elde edilmiş olan toplam brüt aylık gelirdir.

2021 Senesinde Uygulanan Kıdem Tazminatı Tavanı Nedir? 

Hesaplamayı esas olan ücreti açıklarken kullanılabilecek en fazla 1 tutar vardır. Bu değer ise her sene devlet aracılığı ile belirlenir. 2021 senesinin ilk 6 ay açısından kıdem tazminatı tabanı 7,638,98TL olarak hesaplanmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu