Varlık Yönetim Şirketleri Eve Maaşa Arabaya Haciz Yapabilir mi?

Verdikleri kredilerin geri dönüşünü sağlayamayan bankalar bu kredinin gelirini tüm alacaklarını varlık yönetim şirketine devrederek karşılama yoluna gidiyor. Burada kazancı ve kaybı bankaların kendi bilecekleri bir mevzu. Ancak bu aşamadan sonra bankaya borcu olan ve ödeyemeyen tüketicinin tüm muhatabı varlık yönetim şirketi oluyor. Tüketici de bu aşamadan sonra alacaklı konumuna gelen varlık yönetimlerin bu borcu tahsil etmek için hangi yola gittikleri, alacağı tahsil etmek adına haciz ve icra yoluna gidip gidemeyeceğidir. Varlık yönetim şirketleri alacakları için haciz yapabilir mi?

Varlık Yönetim Şirketi Maaşa, Eve, Arabaya Haciz yapabilir mi?

Bankalara olan kredi borçlarının yasal olarak üzerine alan varlık yönetim şirketleri BDDK’dan izinli olarak çalışırlar ve alacaklarını tahsil etmek için icra ve haciz yoluna gitme hakkına da sahiptir. Bu nedenle üzerinize kayıtlı olan taşınır ve taşınmaz mal varlıkları olan ev, arsa, tarla ve araba gibi değerli unsurlar ile aylık düzenlik olarak kazancınız olan maaşınıza icra kaldırabilirler ve haciz yoluyla tahsil yoluna gidebilirler.

Okunmalı : Varlık Yönetim Şirketine Devredilen Borç Ödenmezse Ne Olur?

Varlık Yönetim Şirketleri Yasal mı?

Banka alacağını devrettikten sonra sizin muhatabınız bu aşamadan sonra varlık yönetim şirketleridir. Burada size mutlaka ulaşım sağlarlar ve borcunuzu ödemenizi isterler. Sizin yapmanız gereken öncelikli olarak sizi arayan kimsenin gerçekten yasal bir kurumsal firma olup olmadığıdır. Bu yönetim şirketleri BDDK izinli olarak faaliyet gösterdikleri için yasal olarak çalışanların listesi BDDK sayfalarında mevcuttur. Bunun yanında bankanın alacağını devredip devretmediğini de bankadan öğrenme imkanınız vardır. Zaten bankalar bu devir işlemi sonrası sizlere numaranızı değiştirmemişseniz SMS yoluyla alacağının hangi şirkete devredildiğini de bildirme yoluna gider.

Bankanın Haciz Yoluna Gitmesi

Tüketici borcundan dolayı borcu devralan varlık yönetim şirketinin kendisine ait taşınmazlara, eve ve arabası ile maaşına haciz koyup koyamayacağını merak ediyor olsa da, aslında bu hak bankalara da aittir. Yani yasal olarak bir maaşınız varsa banka çoktan bu maaşa haciz koyar ve alacağını tahsil eder. Ancak zamanla alınamayan borçlar ve alacakların takip edilememesi gibi nedenler ile bankalar zamanla alacağını devretme yoluna gitmektedir.

Varlık Yönetim Şirketlerinin Alacak Tahsili

Varlık yönetimler alacağını tahsil edebilmek için sizlere yazılı ve sözlü olarak ulaşım sağlar. Bu ulaşım genel olarak avukatlar aracılığıyla yapılırken alacak tahsilinin gerçekleşmesi adına deyim yerindeyse bir psikolojik savaş verirler ve sizlere baskı kurarlar. Neredeyse bedava denilecek seviyeye kadar bir rakam ile alacağı devralan şirket mümkün olduğu kadar yüksek tutarda tahsil etmek ister. Bu nedenle sizin borcunuzun tutarı, aradan geçen süre, avukatlık masrafları gibi hususları öne sürerek sizden çok daha yüksek tutarda tahsil etmek ister. Bu durumda sizin yaklaşımınız ve şirket karşısında borcunuzu ödemek için atacağınız pazarlık önemli bir aşamayı doğurur.

Kısacası açıklamak gerekirse sizlerin borcunuz banka tarafından varlık yönetimine belli miktar tutar karşılığı satılır. Bu satış sonrası varlık yönetim şirketi de alacağını tahsil etmek için ev, arsa,tarla dükkan gibi taşınmazlar ile araba ve maaşınıza haciz koyma yoluna gitme haklarına sahiptirler.

Yorum yapın