Gönüllülük esasına göre çalışmakta olan sistem, mevcut sistemlere bir alternatif olarak değil sadece tamamlayıcı ve ek gelir getirici bir unsur olarak algılanmalıdır. Bu sistemde, tutarı tüketici tarafından belirlenmiş olan prim meblağı ilgili mevzuat hükümleri uyarınca her ay düzenli olarak emeklilik hesabına yatırılmakta. Hesapta tutulan primler yine tüketicinin istek ve talepleri doğrultusunda çeşitli yatırımları dönüştürülerek değerlendirmekte, emeklilik süresinin sonunda tüketicinin tercihine bağlı olarak tüketiciye bir seferde emeklilik ödemesi yapılmakta yâda tüketiciye belirli oranlarda emekli maaşı bağlanmaktadır.
Bireysel emeklilik ne kadar avantajlıdır?
2013 yılında yapılan yasal düzenlemeler ile bazı yenilikler getirilmiş ve tüketici tarafından yatırılan tutarlara % 25 oranında Devlet Katkısı eklenmesi kanunlaştırılmıştır. Örneğin ayda 250 lira prim ödemesi yapan bir tüketicinin emeklilik hesabında 250 * 12 = 3.000 Lira birikmesi gerekirken % 25 oranındaki Devlet katkısının da eklenmesi ile toplam tutar 3.750 lirayı bulmaktadır. Bu rakam hiç de azımsanmayacak bir rakam olup bu rakamın üzerine bir de fon gelirlerinin ekleneceğini düşündüğümüz de bireysel emeklilik sisteminin ne kadar avantajlı olduğu açıkça görülmektedir.
Bireysel Emeklilik Sistemindeki Haklarınız
Kayıt sırasında tercih ettiğiniz bireysel emeklilik planı yılda toplam 4 kez, fon planlaması ise yılda 6 kez değiştirilebilmektedir. Bu değişiklikler internet üzerindeki interaktif hesaptan, banka şubesine yazılı müracaat ile ve telefon yoluyla müşteri hizmetlerinden değiştirilebilmektedir. Sisteme dâhil olunduktan sonra en az 2 yıl geçmesi kaydı ile aracı kurum değiştirilebilmektedir.
Sisteme dâhil olup sözleşme imzalandıktan sonra 60 gün içinde cayma ve sistemden çıkma hakkınız vardır. Tarafınızdan yatırılan primlerden çeşitli vergi ve kesintiler yapılabilmektedir. Tüketici talep ettiği takdirde prim ödeme ara verme ve dondurma hakkına sahiptir. Vakıfbank Bankası Bireysel Emeklilik Sistemi, Sistemden istenildiği zaman çıkılması mümkün olup, yatırılan toplam prim tutarları süreye bağlı kalmak kaydı ile çeşitli kesintileri tabi tutularak tüketiciye iade edilmektedir.