Her hangi bir bankadan, her hangi bir kredi türünde kredi kullanmak isteyenler için referans niteliğinde olan kredi notu tüm bankaların kredi vermede ön koşuludur. Bahse konu notu yüksek olan kişiler daha fazla krediyi daha uygun faizler ile alırken notu düşük olan kişiler de daha az miktarda krediyi daha yüksek faiz tutarları ile alabiliyor. Bu durum kredi yasaklısı olma yoluna kadar giderken günümüzde bankalar ile çalışan herkesin bunun farkında olması alınamayan krediler yüzündendir.
Kredi Notunu Kim, Nasıl Hesaplar?
Kişilerin kredi notları Merkez Bankası ve Kredi Kayıt Bürosu tarafından belirlenir. Kredi notunu belirlemede kişinin tüm banka kredisi, kredi kartı, fatura ödeme geçmişi gibi faktörler ön plandadır. Bunlar dışında kişinin kayıtlı tüm borçları Merkez Bankası tarafından incelenmektedir. Bireyin tüm bu para alışverişleri, borç durumları göz önünde bulundurularak çeşitli yüzdelerle kredi notu hesaplanmaktadır. Kişi Kredi notunu banka şubelerinden sorgulatabilirken, Kredi Kayıt Bürosunun internet sitesinden de TC kimlik numarası ile öğrenebilir. Hesaplama da başlı başına bir kriter ve bu kritere bağlı bir puan sistemi ile formülü yoktur. Burada kişinin borçlarına ne kadar sadık olduğu üzerinden hareketle hesaplanmaktadır.
Kredi Notu Yükseltilebilir Mi?
Merkez Bankası’nın belirlediği kredi notları, kişi veya kuruların bankalar yardımı ile yaptığı işlemlerin olumlu ve olumsuz olmasına göre değişmektedir. Ancak kredi notunun yükselmesi için kişinin var olan bütün borçların kapanması, kredi borcu, kredi kartı borcu ve faturalarının düzenli olarak ödeniyor olması gerekmektedir. Bu işlemler, uzun vadede etki etse de, bankanızı ne kadar çok kullanırsanız, kredi notunuz o kadar kısa sürede yükselir.
Acil kredi notu yükseltmek için kısa vadeli krediler çekerek, kapatabilirsiniz. Faiz nedeniyle bir miktar fazla ödeme yapmanız gerekse de, kredi notunuzun yükselmesini sağlayacaktır.