Dijital atılım kamu kurum ve kuruluşlarının tüm hizmetini bu mecraya bağladı. Bu kuruluşlardan birisi olan Esnaf ve Sanatkarlar odası da dijital ortamda üyesi olduğu esnaflara anlık kayıt yapma imkanı veren bir sistemi hayata geçirdi. ESBİS bu manada meslek kuruluşunun yapmış olduğu faaliyetlere ilişkin kaydın yapılmasına olanak sağlıyor.
ESBİS Nedir?
2005 yılında 5362 sayılı yasa ile esnaf ve sanatkarlar adına bir çok hususta şeffaflık sağlandı. Yasa sayesinde ise Türkiye’de faaliyette bulunan esnaf ve sanatkarların teknik ve diğer bilgileri Esnaf Sanatkarlar Bilgi Sistemi ESBİS’te kayıt altına alınmaya başlandı. Bu sistem hem esnafa hem de üyesi olduğu kooperatife anlık olarak istatistiki rakamlara ulaşma imkanı sağlıyor. Esnaflar açısından geleceğe dönüm bir yatırım anlamı taşıyan bu sistem ile esnafların sicil kaydı, yaptıkları kayıt başvuruları gibi hususlarda oluşacak maliyetlerin önüne geçmek üzere amaçlanmış. Esnaf ayrıca kendisine verilen olanak ile tescil tadil ile terkin işlemlerini bu sistem üzerinden yapıyor. Bu gibi faaliyete başlayan esnaflar gibi faaliyetlerine son veren esnaf ve sanatkarın terkini de yine ESBİS üzerinden yapılıyor. İhalelere girilme aşamasında istenilen hususlardan bir tanesi olan sicil Gazetesi de buradan yayımlanma seçenekleri arasında bulunuyor.
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları ve üyelerinin dışında bakanlık birimleri, sicil müdürlüğü, diğer esnaf ve sanatkar odaları birliği konfederasyon ve federasyonların tümü bu sisteme ulaşarak taleplerinin yerine getirilmesini de sağlıyor.
ESBİS İmkanları
Teknik ve istatistiki bilgilere ulaşmanın yanı sıra açılan ve kapanan esnaf sanatkarlara ait sayılar, adres ile unvan değişiklikleri, meslek grubuna göre ayrılmış esnaf sayısı, İllerde ve ilçelerde bulunan esnaf sayıları, yapılan genel kurul bilgisi ve sonuçları gibi bir çok teknik bilgiye ulaşım imkanı vermektedir.
ESBİS Giriş Nasıl Yapılır?
Bilindiği üzere internet sitesi üzerinden Buradan giriş yapabilirsiniz. Ancak bu girişin sağlanmasında ya e-devlet şifreniz yada TC kimlik kartı doğrulama olanağınız olmalı. Aksi takdirde giriş yapamıyorsunuz. Ayrıca giriş için internet bankacılığını kullanabilirsiniz. ESBİS Ticaret Bakanlığına bağlı olarak hizmet veriyor ve bağlı bulunduğunuz Esnaf ve Sanatkarlar Odası bilgisine ulaştırıyor. Bu odalara bağlı esnafın borç durumu ve yapmış olduğu ödemelerde yine sistem üzerinde görülebilenler arasında bulunuyor.
Kuruluşundan bu yana geçen süreçte önemli kademeler kaydeden ESBİS kapanan esnaf ve sanatkarların sonradan oluşabilecek mağduriyetlerini de önleme açısından önemli. 2005 yılından bu yana yapılan düzenli ve şeffaf kayıtlar sayesinde bilgiye net ulaşım imkanı sağladı. 5362 sayılı yasa ile de ayrıca destek gördü yönetim ve denetiminde olan kişiler için de tespit yapılması kolaylaştırıldı.
ESBİS Veri Kaydı Nasıl Yapılır?
E-devlet şifresi olan esnaf bu mecraya giriş sonrası arama butonundan yapacağı ESBİS araması ile ilgili sisteme ulaşılıyor. E-Devlete girişte elektronik imza yada TC kimlik kartı doğrulaması kullanılabiliyor. Aynı zamanda mobil ve internet bankacılığından da geçiş sağlayabilirsiniz. ESBİS sayfasına giriş sonrası sol menüde sizin kayıt yapabileceğiniz bir liste bulunur ve bu listeler ile sayfalara bilgilerin girişi ile ESBİS Veri tabanı kaydı gerçekleştirilir.
Esnaf ve Sanatkarlara ücretsiz olarak sunulan veri kayıt işleminde iletişim bilgileri, şirket ünvanı, sınıf değişiklikleri, terkin işlemi, telefon ve faks numarası kaydı gibi işlemler için ücret ödemesi yok. Ancak tescil, şube ekleme çıkarma, soyadı değişikliği gibi hususlarda sistem ücret karşılığı yapıyor.
2005 yılında kurulması ile birlikte geren yasa sonrası 13 Esna ve sanatkar Konfederasyonu, 81 Esnaf Sicil Müdürlüğü, 3110 Esnaf sanatkar odası ile 61 birlik şubesinin yanında 82 Esnaf ve Sanatkar Odaları birliği hizmette bulunuyor.