Coranavirüs Salgını nedeniyle uzun süredir sokağa çıkma yasakları uygulanıyor. Son dönemde özellikle evinde karantinada olması gerekirken dışarıya çıkan kişilere önemli miktarlarda para cezaları kesiliyor. Karantinadaki kişileri kontrol amaçlı olarak okul müdür ve müdür yardımcıları ile muhtar ve mahalle imamlarından oluşan yaklaşık 6 kişilik ekipler günlük olarak karantina kapsamında evinde kalan kişilerin kontrolünü sağlıyor. Yapılan kontroller neticesinde kontrol durumu ile ilgili hususlar İSDEM (İl İlçe Salgın Denetim Merkezi) kaydı yapılıyor. Bu kayıtlar neticesinde de evinde olmayan şahıslara maddi para cezası söz konusu. Salgın nedeniyle sokağa çıkma yasağı olan kişilere kesilen cezaların iptali, itirazı için atılması gereken hususlar bulunuyor. Burada her cezanın iptali söz konusu değil.
Sokağa Çıkma Cezası
İçişleri Bakanlığı kovid-19 salgını nedeniyle Nisan ay’ından bu yana zaman zaman sokağa çıkma yasağı uyguladı. Bu yasak bazı kişiler için halen geçerli. Ancak bu yasağa uymayan kişiler bulunmakta ve caydırıcı olmak adına devlet bu kişilere idari para cezası kesmekte. Hatta kesilen cezalarda düğün yasağı gibi hususlara dikkat etmeyenler var. Bu anlamda her ne kadar idari yaptırım kararları Emniyet ve jandarma güçleri ile kesilse de; bu kesilen cezalara itiraz yapmanız da mümkün.
Sokağa Çıkma Yasağı Cezası Ne Kadar?
Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesine göre kesilen cezalar o günün şartlarına göre düzenlenmiş ve 250 lira ile 1000 Lira arasında kesiliyordu. Ancak geçtiğimiz yıl Vergi Usul Kanunun’da yapılan değişiklik ile buradaki rakamlarda güncellenmiş oldu. Burada sokağa çıkma yasağına uymayan kişilere 789 Lira ile 3 bin 180 lira arasında ceza kesilebiliyor. Yani burada en yüksek rakam 3.180 Lira ve virüs salgını için caydırıcı olması nedeniyle bir çok kurum burada en üst rakam üzerinden ceza kesme yoluna gidiyor.
Sokağa çıkma yasağı ile ilgili olarak Anayasa’da belirtilen Temel Hak ve Hürriyetlerin kısıtlanması teknik olarak savaş, seferberlik gibi olağanüstü hal zamanlarında uygulanıyor. Salgın sürecinde bu hususların olmadığına binaen itirazın yapılabileceği de bazı hukukçular tarafından dile getirilenler arasında. Umumi Hıfzıssıhha Kanununa dayandırılan genelgeler ile sokağa çıkma yasağı idari para cezası kesiliyor. Kesilen bu cezaya itiraz etmek isteyen vatandaşların kendisine tebliğinden itibaren 15 günlük süresi bulunuyor. Bu süre içinde dilekçe ile Sulh Ceza Hakimliğine başvuru yaparak sokağa çıkma yasağı cezasına itiraz yapmanız mümkün.
Dilekçe Örneğini buradan indirebilirsiniz. sokağa-çıkma-yasağı-itiraz-dilekçesi